Látni és látszani

2023.11.14. 13:00

Közeleg a zord, ködös időjárás: az még nem elég, ha jól működnek az autó lámpái

Lassan valóban késő ősziesre, téliesre fordul az idő, s ez óvatosságot követel a közlekedésben. A Látni és látszani kampány segítséget nyújt az autósoknak.

Heol.hu

454999147

Fotó: BokehStore

Fut az ORFK-OBB „Látni és látszani” kampánya, amelyben arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy különösen a hideg évszakban milyen fontos a láthatóság és a látás. A figyelemfelhívás mellett valós segítséget is nyújtunk az autósoknak, hiszen optikus-, valamint autószerviz partnereink a bejelentkezők látását, illetve autójának világítóberendezéseit ingyen átvizsgálják – a kampányban résztvevő partnercégek listája megtekinthető a www.latnieslatszani.hu oldalon – írta a kreszvaltozas.hu. A cikket a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság prevenciós oldalán osztották meg.  

Megírták azt is: nem elég, ha az autónak jól működnek a lámpái, használni is tudni kell azokat. És ésszel használni. Ködben nem elég a nappali menetfény használata, hiszen a hátsó helyzetjelző lámpák a nappali fény mellett nem működnek. Tehát rossz látási viszonyok között, esős időben, akár csak szórványködben is be kell kapcsolni a tompított világítást, hogy a hátulról érkezők is hamarabb észlelhessék az előttük haladót.

Ködben, illetve nagyon erős, zivatar-szerű esőben az első- hátsó ködlámpák felkapcsolása is indokolt. Nagyban megnövelik a jármű észlelhetőségét. Nagyon erős ködben a magasabban elhelyezkedő tompított világítás fényét a köd visszaverheti, fényfal szerű jelenség jöhet létre, amely az előrelátást tovább korlátozza (ez kisebb ködben a fényszóró felvillantásával is megtapasztalható, de ilyen próbát csak forgalommentes szakaszon tegyenek).

A teljes cikket itt tudják elolvasni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!