Beismerte

2023.11.28. 12:09

Tízmilliós karórával akart átsétálni a vámmentes folyosón egy egri nő

Nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult eljárás az Egri Járási Ügyészségen.

Heol.hu

Az Egri Járási Ügyészség arról számolt be közleményében, hogy egy egri nő idén májusban érkezett a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre Zürichből. A járási ügyészség határozata szerint a  terhelt a repülőtér termináljának érkezési oldalán a zöld folyosón haladt, ami a bevett gyakorlat szerint és egyértelműen azt jelenti, hogy nincs bejelenteni valója a vámhatóság részére. A szolgálatban lévő pénzügyőr vámellenőrzés alá vonta a nőt, majd a csomagátvizsgálás során kiderült, hogy nála egy vám – és áfa fizetési kötelezettség alá eső – tízmillió forintot meghaladó értékű – női karóra van.

A terheltnek a karóra engedély nélküli importja után általános forgalmi adó fizetési kötelezettsége keletkezett, amelyet eltitkolt az adóhatóság elől. A nő általa Magyarország területére behozott értéktárgy, mint nem uniós áru vámfelügyelet alóli elvonásával közel három és fél millió forint összegű vagyoni hátrányt okozott a magyar állam költségvetésének, amely teljes mértékben megtérült, mivel azt a gyanúsított megfizette.

A nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult eljárást két év időtartamra feltételesen felfüggesztették. Az ügyészség – a további feltételek fennállása esetén – akkor dönt így, ha a bűncselekmény jellegére, az elkövetés módjára és a gyanúsított személyére tekintettel a feltételes ügyészi felfüggesztéstől a gyanúsított magatartásának kedvező változása várható. Ha feltételes ügyészi felfüggesztés tartama eredményesen telik el, a gyanúsítottal szemben az eljárást az ügyészség megszünteti. Figyelemmel a gyanúsított beismerő vallomására, büntetlen előéletére és a vagyoni hátrány teljes megtérítésére, jelen ügyben a feltételes ügyészi felfüggesztés alkalmazásának feltételei fennállnak dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész tájékoztatása szerint.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában