Két év az íjpuskásnak

2023.12.07. 11:09

Börtönbe mehet a rendőröket nyílpuskával fenyegető fiatal

Felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettében marasztalta el a Füzesabonyi Járásbíróság a cselekmény idején a 21. életévét még be nem töltött K. A-t, amiért őt két év börtönbüntetéssel sújtotta. A büntetés kiszabásakor a bíróság figyelembe vette a vádlott fiatal felnőtt korát, illetve, hogy tényleges erőszak nem történt, csak az azzal való fenyegetés valósult meg.

Sike Sándor

Forrás: Ládi László/Heves Megyei Hírlap

A vád szerint cselekményt 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a törvény, s ennek az alsó mértékét szabta ki az elsőfokon eljáró bíróság. Az ügy ugyanakkor nem kerül felsőbb bírói tanács elé, hiszen mind a vádlott és védője, mind pedig az ügyész tudomásul vette az ítéletet, így az jogerős.

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott a bűncselekményt egy reggeli órán saját lakhelyén tartózkodva követte el. Megjelent nála a rendőrség két tagja azért, hogy egy nyomozásban őt ismételten tanúként idézzék, mivel a korábbi idézésekre nem jelent meg.

A rendőrök érkezésekor a vádlott telefonhívást kapott, melyet fogadott és olyan kijelentést tett, hogy amennyiben körzeti megbízott is megjelenik a helyszínen, akkor őt lelövi. K. A. be is ment ezután a házba majd a kezében egy távcsővel felszerelt nyílpuskával jelent meg. A nyílpuskát célzásra emelte, majd a nyílpuskát a rendőrökre irányítva tartotta.

A vádlott magatartásával, a telefonba tett kijelentéseivel, a nyílpuska rendőrökre fogásával és annak célon tartásával olyan fenyegetést jelentett, mely a rendőröket jogszerű eljárásukban akadályozta, az intézkedést befejezni nem tudták. 

Nyolc év a plafon a Büntető törvényjönyv 310. paragrafusa szerint

Aki hivatalos vagy külföldi hivatalos személyt – jogszerű eljárásában – erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályoz, intézkedésre kényszerít, vagy eljárása alatt, illetve emiatt bántalmaz, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a hivatalos személy elleni erőszakot csoportosan, fegyveresen vagy felfegyverkezve követik el. Csoportos elkövetéskor a csoport szervezője vagy vezetője öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában