Riasztás

2024.01.31. 10:18

Idén már 9 kéménytűzhöz vonultak a Heves vármegyei tűzoltók

Fontos a kémények ellenőrzése, hiszen gyorsan meglehet a baj, ezt mutatják a 2024-es vármegyei adatok.

Molnár Helga

A lerakódott korom gyulladt meg egy családi ház kéményében hétfő délután Petőfibánya Hegyalja utcájában. Az ingatlan tetőterébe visszaáramlott a füst. A hatvani hivatásos tűzoltók átszellőztették a házat, illetve az izzó réteget a kémény faláról lekotorták. A füstelvezető használhatatlanná vált, az épület fűtése gázzal biztosított. Személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség – írja a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.

Emlékeztetnek, 2023-ban Heves vármegyében 293 lakástűz volt, 52 eseteben a kéményben keletkeztek lángok. Idén már 9 kéménytűzhöz kérték a tűzoltók segítségét vármegyénkben. A januári statisztika azt mutatja, hogy minden harmadik nap felcsapnak a lángok egy ház kéményében.

A fűtési szezonban gyakori, hogy vármegyénk tűzoltóit égő kéményekhez riasztják. Ez ott jellemző, ahol szilárd tüzelővel fűtenek és nem élnek az ingyenes kéményseprés lehetőségével. A veszélyt csak fokozza, ha nem megfelelő tüzelővel, vagy szeméttel fűtenek. Ha valahol csak két hétig hulladékkal fűtenek, annyi korom és kátrány rakódik le a kémény belső falára, mintha hat hónapon keresztül jó minőségű, száraz tűzifával fűtöttek volna. A kémény falán lerakódó, egyre vastagodó korom –  ha nem távolítják el – előbb utóbb meg fog gyulladni és a tűz könnyen átterjedhet a ház tetőszerkezetére is. Nem alkalmas tüzelőnek a kezelt, lakkozott, rétegelt, festett és a nedves fa sem. Fűtésre a kiszáradt, kezeletlen fa, begyújtáshoz pedig a fekete-fehér papír alkalmas.

A kémények ellenőrzését és tisztítását magánszemélyeknek ingyen végzik a katasztrófavédelem kéményseprői, azonban a családi házakban élőknek időpontot kell foglalniuk. A társasházban élőknek nem kell időpontot egyeztetniük, a társasházakba a kéményseprők automatikusan érkeznek a sormunkaterv szerint. Azon családi házak kéményeinek ellenőrzését, ahová gazdálkodó szervezet van bejegyezve, nem a katasztrófavédelem kéményseprői, hanem az adott településen szolgáltatást vállaló kéményseprőcégek végzik megrendelésre.

Az ingyenes kéményellenőrzést nem csak ősszel lehet igénybe venni. Nem az ellenőrzés időpontja, hanem annak rendszeressége a fontos. Aki fával vagy egyéb szilárd tüzelővel fűt, annak évente, aki pedig gázzal, annak kétévente érdemes igénybe vennie az ingyenes kéményellenőrzést. Ügyeljünk arra is, hogy a fűtési rendszerek karbantartottak legyenek és csak megfelelően engedélyezett fűtőberendezéseket használjunk.

A nyílt láng használatára fokozottan figyeljünk, minden esetben győződjünk meg róla, hogy biztosan eloltottuk a gyufát, gyertyát, vagy éppen a cigarettát. Fokozottan figyeljünk az idős, egyedül élő rokonainkra, ismerőseinkre. Baj esetén pedig a 112-es segélyhívó számon azonnal értesítsék a tűzoltókat!

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában