Támogassuk a helyi termelőket!

2024.05.14. 17:45

Helyi finomságokat lehetett venni az egri termelői piacon

Hatalmas sikerrel zárult a Szak(MA)rket Egerben. Vármegyénk több pontjáról érkeztek termelők, kiknek különleges, hazai áruik népszerűnek bizonyultak a termelői piac vásárlóinak körében.

Hornyák Réka

Termelői piacot szerveztek Egerben, a vármegyeházán, ahol 16 Heves vármegyei kistermelővel ismerkedhettek meg a vásárlók. A piac a Paktum a Gazdaság- és Foglalkoztatásfejlesztésért Heves megyében című projekt keretében valósult meg azért, hogy népszerűsítsék a hazai termékeket. A cél az, hogy együtt járuljunk hozzá a térség gazdaságának erősödéséhez és a tudatos fogyasztói magatartás kialakításához. 

Helyi finomságokat lehetett venni az egri termelői piacon
Helyi finomságokat lehetett venni az egri termelői piacon
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Rapcsokné Barta Dóra, a paktum iroda vezetője elmondta portálunknak, hogy már második alkalommal szerveztek ilyen termelői piacot, hiszen 2019-ben már volt egy hasonló, bár kisebb volumenű vásár. 

– Sajnos a covid és az az utáni nehézségek miatt az elmúlt években nem volt lehetőségünk megszervezni a piacot, de idén mindenképpen szerettük volna ismét összehozni a termelőket a vásárlókkal. Úgy gondolom, hogy nem feltétlenül a nagy vállalatokat kell segítenünk a vásárlásunkkal, hanem a kisebb, helyi, családi gazdaságokat és őstermelőket kellene támogatnunk. Azzal, hogy tőlük vásárolunk, segítjük őket a növekedésben, azzal pedig egyre szélesebb körben lesznek ismertek – mesélte a főszervező. 

Csak Heves vármegyei vállalkozások voltak a termelői piacon

– A koncepciónk az volt, hogy nem a mennyiségre, hanem a minőségre figyelünk oda, így ma 16 olyan Heves vármegyei termelő volt itt velünk, akik különleges termékeket készítenek hazai alapanyagokból, de az egri piacon nem találkozunk velük. Ők mind vármegyénk távolabbi pontjairól érkeztek, mint Gyöngyössolymos, Gyöngyöstarján, Nagyréde, Szilvásvárad, Ivád vagy Pétervására – részletezte  Rapcsokné Barta Dóra. 

Elmondta, hogy ott volt a piacon két iskola is, akik a Paktum a Gazdaság- és Foglalkoztatásfejlesztésért Heves megyében című projekthez is kapcsolódnak. Az egyik az Északi Agrárszakképzési Centrum Pétervásárai Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, akik az ottani tangazdaságban, a diákok által termelt paprika, paradicsom, karalábé és más palántákkal érkeztek. A másik iskola pedig Heves Vármegyei SZC Sárvári Kálmán Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, melynek diákjai fűszernövényeket és futómuskátlikat hoztak a vásárlóknak. 

Az udvaron árusító iskolák mellett jelen volt az Atkárról érkezett Kállai Finomságok Társasága, akik kizárólag szalonnával foglalkoznak, már több mint 30 éve, mellettük pedig a szarvaskői Váraljai Sajtológia árult. Nagyrédéről a Benedek Gyümölcsfarm érkezett, akik epret árusítottak, Ivádról pedig házi savanyúságokat hoztak. Az első emeleten a termelők standjai voltak, ott tésztát, olajat, chiliből készült termékeket, szörpöket, szószokat, zseléket, 100%-os palackos szőlőleveket, mézet, gombaőrleményeket, sajtokat és sok más finomságot kóstolhattak és vásárolhattak a termelői piacra látogatók. 

Nagy Mónika, őstermelőként termeszti a gyógynövényeket és kistermelőként dolgozza fel őket. Visontán végzik tevékenységüket és gyógynövényes termékekkel foglalkoznak. 

– Nem csak termesztjük a gyógynövényeket, hanem gyűjtjük is őket, de csak hazai gyógynövényekkel foglalkozunk. Monoteákat is készítünk, ami azt jelenti, hogy egy gyógynövényből készül a tea, de készítünk teakeverékeket is, hiszen azokkal egy komplexebb hatást és kiváló ízharmóniát lehet elérni. Én évekkel ezelőtt a bükki füvesember, Szabó Gyuri bácsi előadásán fertőződtem meg a gyógynövények szeretetével, ő mesélt mindig arról, hogy mennyire fontosak a gyógynövények számunkra. Rengeteg pozitív hatásuk mellett a legfontosabb a megelőzés, hiszen a teák hozzájárulnak a betegségek kialakulásának megelőzéséhez – mesélt vállalkozásáról Nagy Mónika, őstermelő. 

Kiemelte, hogy nem kell eljutni addig, hogy terápiás céllal kelljen a gyógynövényeket fogyasztani, arra kell koncentrálni, hogy a gyógynövényeket a mindennapjainkba építsük be. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában