Kihasználnak

2024.02.14. 16:59

Az online csalóknak a szerelem sem szent

A romantikus online csalók sokszor tervezetten, előre kiszemelt és előzetesen nyomon követett személyekre csapnak le.

Hornyák Réka

Újabb csalási módszerekre hívta fel a figyelmet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet, a Heves vármegyei rendőrség is óvatosságra inti a lakosokat. Mint írják, február a romantikus csalók kiteljesedésének időszaka, így a társkeresőkön és randevú oldalakon is fokozottan kell ilyenkor figyelni. A többi csalási módszerhez hasonlóan a romantikus csalások esetében is a prevenció a leghatékonyabb fegyver. 

Mint olvasható, a romantikus csalás lényege egyszerű: a csaló elhiteti az áldozatával, hogy fülig szerelmes belé. Ezután azonban gyorsan jön a fekete leves. A „hős szerelmes” előbb-utóbb előáll egy hihetőnek tűnő, de ha jobban belegondolunk, mégis hihetetlen történettel és a romantikus kapcsolat illúzióját kihasználva pénzt csal ki az áldozattól. Ez egy előre eltervezett bűncselekmény, szó sincs szerelemről, érzelmekről. 

Felmerülhet a kérdés, hogy hogyan csinálják a csalók? A felkészültebbek gyakran a közösségimédia-felületeken szemelik ki a számukra ideális célszemélyeket. Általában egyedül élő, elvált vagy özvegy, biztos egzisztenciával rendelkezőket, akikkel online chat beszélgetést kezdeményeznek. A romantikus csalás persze nem korlátozódik az online térre, de egy hamis profil mögül, fejlett fordítóprogramokkal a világ bármely pontjából könnyen elérhetnek bárkit, miközben a személyes találkozás nem lehetséges. 

A szakemberek azt tanácsolják, hogy mindenki legyen óvatosabb a megszokottnál, valamint hogy kövessék nyomon a KiberPajzs weboldalát, hiszen ezt a témát is bővebben ki fogják fejteni. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában