Online csalás

2024.02.15. 07:37

„Ekkora horgászorsóm van” - mondhatta a férfi, vádlott lett belőle

Nem létező horgászorsókból szeretett volna meggazdagodni egy férfi, az Egri Járási Ügyészség emelt vádat ellene.

Heol.hu

Az Egri Járási Ügyészség – a sértettek számához igazodóan – több rendbeli, szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt emelt vádat egy 29 éves bokodi lakossal szemben - közölte portálunkkal dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész.

A vád szerint a férfi 2022 nyarán, rendszeres haszonszerzésre törekedve, több internetes adásvételi portálon főként horgászorsókat hirdetett eladásra, azonban a hirdetésre jelentkező sértetteket tévedésbe ejtette, mivel a meghirdetett tárgyakkal nem rendelkezett. A sértettek ezekre a hirdetésekre jelentkeztek, majd vagy a teljes vételárat, vagy előlegként a teljes vételár egy jó részét elutalták a férfi számlájára - részletezte dr. Gubala Ádám.

A helyettes sajtószóvivő ügyész kiemelte, a vádlott azonban a megvásárolt termékkel nem rendelkezett, így azokat nem küldte el a vevőknek, majd a sértett számára elérhetetlenné vált. A terhelt a büntetőeljárás alatt, csaknem egy évvel az elkövetés után visszautalta a kapott összegeket a sértettek számlájára, így az okozott kár utólag minden esetben megtérült. Az ügyészség a csalóval szemben közérdekű munka kiszabására tett indítványt.

Törvény 
Ha az elkövetők jogtalan haszonszerzés céljából, mást tévedésbe ejtenek, vagy tévedésben tartanak és ezzel kárt okoznak, akkor csalást követnek el, ami alapesetben  két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában