Robbanás

2024.02.29. 21:04

Gripenek gyakorlatoztak Eger felett, ez okozta a hangrobbanást

A csütörtök délután sokakat megijesztő robbanás mibenlétére kaptunk választ a Magyar Honvédségtől.

Molnár Helga

Gripenek okozták a hangrobbanást

Forrás: MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár/Facebook

Mint korábban beszámoltunk róla, erőteljes, robbanásszerű hangot lehetett hallani csütörtökön kora délután Heves vármegye több településén. Később megtudtuk, hogy a Piszkés-tetői Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium bemérte a hang forrását, amelyet a Hortobágy térségében jelölt meg.

Már kora délután érdeklődtünk a Magyar Honvédségnél, hogy tudnak-e valamit az esetről. A honvédség a következő választ küldte portálunknak:

„A Magyar Honvédség alaprendeltetéséből adódóan, valamint a képesség fenntartás érdekében, rendszeresen kiképzési repüléseket hajt végre a repülőtér közvetlen környezetében és az ország különböző légterében.

Ezek természetesen néha nagyobb hanghatással járnak, de az előírt magasság- és sebességkorlátokat, mint minden más törvényi rendelkezést maradéktalanul betartunk. Az említett Eger és környéke feletti légtérben található az egyik gyakorló légtere a magyar vadászgépeknek.

A mai nap folyamán a Fegyveres Légvédelmi Készenléti Szolgálat, JAS-39 Gripenekkel gyakorló (Tango) riasztási feladatot hajtott végre e fölött a terület felett. A végrehajtás során számos kötelező repülési feladatot kell végrehajtani a pilótáknak a vadászgéppel, melyek során a hangsebesség átlépése 12000 méteren, illetőleg afölött történik a szabályoknak megfelelően. Ettől függetlenül a légköri viszonyoktól függően a hangrobbanás lökéshulláma leérhet a föld felszínéig és okozhatja az említett jelenséget (hanghatás, vibráció).

A Magyar Honvédség lehetőség szerint mindent elkövet a lakosság zajterhelésének csökkentése érdekében.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában