Heol.hu podcast

2024.04.04. 12:34

Erre figyeljünk, ha megkülönböztető jelzéssel haladó járművel találkozunk

Az utakon nagy körültekintést igényel, ha megkülönböztető jelzéssel haladó járművel találkozunk. Legújabb podcast adásunkban Nagy Csaba, a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjének jó tanácsai hallhatók.

Mellik Alexandra

A megkülönböztető jelzést használó járművek számára – és mindegy, hogy tűzoltókról, rendőrökről, vagy mentőkről van szó – minden esetben azonnal elsőbbséget kell biztosítani, szabaddá kell tenni előttük az utat. Ilyenkor minden másodperc számít, hiszen egy lakástűzben percek alatt kiéghet az egész lakás, egy műszaki mentésnél pedig másodperceken múlhat az autóba szorult személy élete. 

Podcast adásunkban Nagy Csaba tűzoltó századossal, a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjével beszélgetünk arról, hogy a közlekedők miként tudják segíteni a megkülönböztető jelzéssel haladó járműveket.

– Álló helyzetben lévő, megkülönböztető jelzést használó járművet megközelíteni, vagy mellette elhaladni csak fokozott óvatossággal szabad, hiszen ilyenkor általában valamilyen beavatkozást, helyszínelést végeznek a készenléti szervek munkatársai – emeli ki Nagy Csaba.

A tűzoltó százados jó tanácsokat is megosztott portálunkkal arra vonatkozóan, menet közben hogyan segítsük a tűzoltóautó haladását. Kiemeli: a mozgásban lévő, megkülönböztető jelzést használó járművet nem szabad megelőzni, mögötte haladva be kell tartani az előírt követési távolságot. Gyér forgalom esetén a külső sávba kell lehúzódni, míg erős forgalomnál a belső sáv bal szélére vagy a külső sáv jobb szélére kell lehúzódni, így biztosítva a szabad haladást a készenléti szervek autói számára.

Hallgasd meg teljes adásunkat:

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!

 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában