Egyesület

2024.05.19. 11:25

A rendőrségi nyugdíjasok minden évben megfogadják: jövőre is összetartanak

Az ország egyik legnagyobb létszámú rendőrnyugdíjas egyesületének tagjai a közösségi programok mellett részt vesznek a bűnmegelőzésben, s karitatív tevékenységet is végeznek.

Szilvás István

Egy pisszenés sem hallatszik a széksorokból, ahol idős nők és férfiak hallgatják érdeklődéssel a nyugalmazott rendőrtiszt előadását. Arról van szó éppen, hogy miként próbálják behálózni a bűnözők a hiszékeny korosztály tagjait. Pohár vízért csöngetnek be a házalók, majd ügyesen elterelik a lakók figyelmét, s közben ellopják az értékeiket. Mások ártatlannak tűnő termékbemutatóra csábítják őket, s mire észbe kapnak, több százezres tartozást nyöghetnek hosszú hónapokig. S további esetek példázzák a csalók változatos tárházát.

Az egyesület motorjai: Berta József, Farkas Gusztáv és Kaló József
Az egyesület motorjai: Berta József, Farkas Gusztáv és Kaló József
Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

– Tudják, hogy az önök egyik legféltettebb kincse az unoka, akiért mindent megtesznek. S egyszer csak megcsörren a telefon, hogy karambolozott, hogy adósságba keveredett, hogy kábítószer miatt bajba került a család szeme fénye, ezért azonnal jelentős összegre van szüksége. Egy barátja máris megy a pénzért…

Az előadó ezekkel a történetekkel azt próbálja megelőzni, hogy az idős korosztály tagjai áldozatokká váljanak. Ne dőljenek be ezeknek a trükköknek – nyomatékosítja -, forduljanak bizalommal a rendőrséghez.

A sokat tapasztalt tiszt az Egri Szent György Nyugdíjas Rendőr Egyesület tagja, aki egykori hivatásos társaival együtt önként vállalt kötelességének tartja, hogy bűnmegelőző tanácsokkal lássa el a veszélyeztetett fiatalokat és az idős embereket. Az ország egyik legnagyobb létszámú rendőrnyugdíjas szervezete – a hagyományos egyesületi élet mellett - karitatív tevékenységet is végez. A szeretet ünnepén ruházattal, játékokkal, édességgel lepik meg a Móra Ferenc általános iskola diákjait, ajándékutalványt adományoznak a Kossuth Zsuzsa technikum kiemelkedő közösségi munkát végző rendészeti tagozatos növendékeinek: tavaly a 9. osztályos Berényi Loretta és Czékmány Dalma érdemelte ki az elismerésüket. Ugyancsak évente bekopognak karácsonyi ajándékukkal az Egri Rendőrkapitányság egy kiváló szakmai munkát végző beosztottjához, illetve egy nehezebb sorban élő nyugdíjas társukhoz.

- Hogy rohan az idő – jegyzi meg Kaló József ny. rendőr ezredes, az egyesület elnöke, aki ezzel arra utal, hogy immár tizenhárom éve működik eredményesen a közösség. – Tizenegyen kezdtük, három éve ötvenketten voltunk, ma nyolcvenegy tagot számlálunk. A közös élmények vonzzák ide, s tartják össze az egykori kollégákat, akiket mind példamutató elődökként, mind pedig értékes szakmai tudásukért tisztelnek a mai állomány tagjai.

– Ezt jelzi az is, hogy a rendőrség napja alkalmából a korosztály érdekében kifejtett munkája elismeréseként tavaly Farkas Gusztáv ny. r. őrnagy, az egyesület tiszteletbeli elnöke, az idén pedig Berta József, ny. r. alezredes, egyesületi titkár a Sárkányölő Szent György plakettet vehette át a vármegye főkapitányától – mondja Kaló József, aki a napokban lezajlott évértékelő közgyűlésen vonta meg közösségi tevékenységük mérlegét.

Visszatérő program a felsőtárkányi piknik, ahol a kerek évfordulós születésnaposokat is köszöntik
Visszatérő program a felsőtárkányi piknik, ahol a kerek évfordulós születésnaposokat is köszöntik
Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

Mint az egyesület elnöke kiemelte: pályázaton nyert 350 ezer forintból, a személyi jövedelemadó számlájukra befolyt egy százalékából és a tagdíjból változatos programokat szerveztek. Egyebek között voltak dunai hajókiránduláson, jártak az Országházban, s történelmi emlékhelyeket kerestek fel. Részt vettek az erdőtelki lecsófőző versenyen, a szilvásváradi ménesgazdaság unokázós családi eseményén, illetve a lovarda takarításában.

Az idei programtervben az egri séták mellett szerepel egy-egy szentendrei és gödöllői kirándulás. Több ízben utaznak Budapestre, ahol például szakmai látogatást tesznek az Országos Rendőr-főkapitányságon, s felkeresik majd a Parlamentet, a Széchenyi-fürdőt és a Vajdahunyad várat, de tervbe vettek egy egri színházlátogatást, s egy kassai városnézést is. Nem maradhat el a hagyományos felsőtárkányi piknik, a kapitányságok bográcsfőző-versenyén való részvétel, a novemberi rendőrségi nyugdíjas találkozó, valamint a közös karácsonyi ünnepség sem.

Jó érzés egymás társaságában lenni
Tizenhárom esztendeje tizenegyen dugták össze a fejüket az egerszalóki Thermál Camping árnyas fái alatt, s kellemes baráti beszélgetés közepette hívták életre az Egri Szent György Nyugdíjas Rendőr Egyesületet. Korábban működött ugyan a megyei főkapitányságon egy nyugdíjas bizottság, az alapítók azonban úgy gondolták, kell egy közösség, ahol jól érzik magukat egykori kollégáik társaságában. Ráadásul egyesületté válva nagyobb lehetőségük van a változatos programokkal tűzdelt találkozásokra.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában