"Mocskos világ"

2024.06.06. 10:16

Nem létező saját lányaira hivatkozva csapta be áldozatát a netes csaló

A Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Mátrix Projekt keretében derítette fel az ügyet. A netes csalók majdnem ezer embert megkárosítottak.

Heol.hu

A Gyöngyösi Rendőrkapitányságon indult eljárás 2022 végén az online térben elkövetett csalások miatt. A nagyszámú sértett miatt a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányságon nyomozócsoport alakult - közölte portálunkkal Soltész Bálint vármegyei rendőrségi sajtószóvivő a netes csalókkal kapcsolatban.

A netes csalók mindent bevetnek, amivel tőrbe csalhatják az áldozatukat
A netes csalók mindent bevetnek, amivel tőrbe csalhatják az áldozatukat
Forrás: Shutterstock

A szerteágazó nyomozás során a rendőrök csaknem ezer sértettet hallgattak ki, mint kiderült, mindegyiküket ugyanazzal a módszerrel csapták be: a közösségi médiában feladott játékkonzol vagy szerszámgép hirdetésre jelentkeztek, majd a termék vételárát – esetenként annak egy részét, olykor csak a szállítási költséget – előre elutalták. Terméket azonban egyikük sem kapott - ismertette a szóvivő.

Tájékoztatása szerint az eljárásban öt huszonéves – gyöngyösi és visontai – fiatalt hallgattak ki gyanúsítottként a rendőrök. A banda két vezetőjével szemben letartóztatást illetve lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a bíróság. A gyanúsítottak egymást segítve adták fel a kamuhirdetéseket, eleinte saját profiljaik és bankszámláik használatával, később közeli hozzátartozóik közösségimédia-fiókjait is jogosulatlanul felhasználva folytatták tevékenységüket, az eddigi adatok alapján több mint 8 millió forinttal megkárosítva a sértetteket.

Nem létező lányaira hivatkozott a csaló, hogy megnyugtassa áldozatát
Nem létező lányaira hivatkozott a csaló, hogy megnyugtassa áldozatát
Forrás: police.hu

A 934 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás, négyrendbeli pénzmosás, háromrendbeli pénzmosásban felbujtás és kétrendbeli információs rendszer vagy adat megsértése bűncselekmények gyanúja miatt folytatott eljárást a rendőrség befejezte és az iratokat a napokban megküldte az ügyészségnek - tette hozzáa szakember.

A csalók minden módszert felhasználnak, hogy megbízhatónak tűnjenek: az egyik sértettel folytatott üzenetváltásban például a gyermektelen fiatal gyanúsított két nem létező lányát is emlegeti, hogy megnyugtassa a gyanakvó vevőt.

- fogalmazott Soltész Bálint.

A rendőrség ismételten felhívja a figyelmet, hogy vigyázzunk a netes csalókkal:

  • Semmilyen körülmények között ne utaljon pénzt előre!
  • A hihetetlenül nagy árengedmény mindig gyanús.
  • Az oldal vagy eladó értékeléseit mindig olvassa el!
  • Ha megoldható ragaszkodjon a személyes átvételhez!

Az online térben elkövetett csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában