heves megye

2017.09.28. 07:00

Sok bosszúságot okoznak a gazdátlan roncsautók a városokban

A közterületeken régóta otthagyott, lerobbant autók, nemcsak a parkolóhelyeket veszik el a környéken lakó autósok elől, hanem a város képét is csúfítják. Egerben jelenleg tíz, Gyöngyösön tizenöt kocsi áll szabályt szegve.

Hliva Éva, Sike Sándor

Gyöngyösön egy kék, rendszám nélküli ­Suzuki már hónapok óta foglalja az Egri­ út 4. szám előtti parkolóhelyet. Kicsivel távolabb egy másik kocsi is már hosszú idő óta ezen a helyen várakozik, látszólag már üzemképtelen is.

Ez az autó már hónapok óta foglalja itt a parkolóhelyet Fotó: Czímer Tamás

– Ezek a kocsik sok bosszúságot okoznak, nemcsak a környéken élőktől veszik el a parkolóhelyet, hanem a városnak is pénzbe kerül a felszámolásuk – tudatta Török János, a városrendészet csoportvezetője. – Szinte minden városrészben, jellemzően társasházak előtti parkolókban, lakótelepeken hagyják ott a legtöbb esetben már üzemképtelen autókat. Jelenleg mintegy tizenötről tudunk, amelyek rendszám nélküliek. Gyakran kapunk bejelentést, de lakossági fórumon is szokták jelezni az elhagyott autókat, illetve mi is járjuk a várost és észleljük a szabálytalanul régóta várakozó gépjárműveket – tudtuk meg.

Hamarosan megtisztulnak a közterek

Megtudtuk: Korábban a tulajdonosok, üzembentartók – akinél rendszám alapján lenyomozható volt – megkapták a felszólítást. Sokuknak elég volt ennyi, hisz leginkább műszaki vizsga híján, vagy a javíttatás költsége miatt áll az autó egyhelyben, ám akik nem tettek eleget a felszólításnak, azok autóját elszállíttatják.

– A polgármesteri hivatal közterület-felügyelete a közterületen szabálytalanul elhelyezett, illetve a közterület-használati engedély nélkül tárolt, forgalmi rendszám nélküli, vagy üzemképtelen járműveket hamarosan elszállíttatja – ezt már Kozma Katalin, a gyöngyösi önkormányzat jegyzője mondta el lapunknak. – A járművek elszállítását az önkormányzat által megkötött közreműködői szerződés alapján egy erre szakosodott gazdasági társaság végzi. A járműveket őrzött telephelyen tárolják. Az elszállítás és a tárolás költségei az üzembentartót terhelik – tette hozzá.

Egerben is hasonló az eljárás

Egerben – éves átlagban – megközelítőleg tíz olyan rendszám nélküli járművet fedeznek fel, melyet engedély nélkül, tartósan közterületen tart a tulajdonosa – tudtuk meg Zentai Lászlótól, az egri önkormányzat médiareferensétől.

Az írásbeli értesítésüket követően közülük ötből négyen el is szállítják a szabálytalanul parkoltatott alkalmatosságukat. A kocsik mintegy húsz százalékát azonban otthagyják. A közterület-felügyelők a bejárások és célzott ellenőrzések során észlelik, illetve lakossági bejelentések segítségével derítik fel a hatósági jelzés nélküli járműveket – vázolta az eljárás menetét a médiareferens, aki leszögezte: ebben az eljárásban nem különböztetik meg a roncsautót, vagy jó állapotút.

– A fellelhető adatok, a központi nyilvántartás alapján kollégáink próbálják megállapítani, hogy ki lehet a tulajdonos, vagy üzembentartó. Ha erre lehetőség van, az érintett személynek írásban felszólítást küldenek. Amennyiben a tulajdonos, vagy üzembentartó kiléte nem állapítható meg, úgy a felügyelők a gépjármű szélvédőjén hagynak egy értesítést. Ebben tájékoztatják a szabálysértő helyzetről és felszólítják arra, hogy harminc napon belül távolítsa el járművét a közterületről – mondta Zentai László.

Tiltás, felszólítás majd elszállíttatás

Egerben a rendszám nélkül közterületen hagyott gépjárművek kérdését egy 2014 ­májusában hozott önkormányzati rendelet szabályozza: „A közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról” szóló ­helyi jogszabály nem teszi lehetővé, lényegében tiltja a rendszám nélküli járművek tárolását a közterületeken – tudatta Zentai László. A megyeszékhelyen a Városgondozás Eger Kft. és az Egri Rendőrkapitányság közreműködésével a közterület-felügyelet telephelyre szállítja el a hatósági jelzés nélküli, közterületen álló járműveket. Mindkét városban a tulajdonos, megfelelő azonosítást követően, a szállítási-tárolási költség megfizetése után kaphatja vissza gépkocsiját. A mátraaljai városban felejtett járművek elszállításáról a Gyöngyösi Rendőrkapitányság is tájékoztatást kap, továbbá az elszállított autók listája fellelhető az önkormányzat honlapján.

Ezek is érdekelhetik