verpelét

2017.11.27. 19:34

Kritikus a helyzet: már a csapvizet is félnek meginni Verpeléten

Az utcákra, udvarokba ­folyik a szennyvíz ­Verpeléten, ugyanis a településen továbbra is komoly ­problémák vannak a szennyvízelvezetéssel. Februárban ­kereste meg lapunkat először ­néhány olvasó­, most ­pedig egy helybeli újra jelezte: nem történt változás az ügyben.

Süli Kinga

Borzalmas a helyzet: az utcákra, udvarokra is ömlik a szennyvíz Beküldött fotó

A településen vákuumos­ ­szennyvízelvezető rendszer működik, amelyet az 1990-es években nem megfelelően alakítottak ki, ennek pedig jelenleg a lakosok látják a kárát. Szinte mindennapos, hogy a rendszer valamelyik kültéri tartályából szivárog a szennyvíz, de olyan is előfordult már, hogy a fekália télen visszaömlött a lakásokba.

– Nyáron nem lehet szellőztetni, olyan bűz árad a tartályokból, és nem tudunk semmit tenni ellene. Van, ahol az utcákon szivárog keresztbe a szennyvíz, szerencsésebb helyzetben pedig az árokba csorog, de például a szomszédomnak sokáig az udvarában volt a tartály, akkor oda folyt – sorolta a kellemetlenségeket egy neve elhallgatását kérő férfi.

Ottjártunkkor több tartály is a pereméig volt szennyvízzel, de a szivattyú zúgását csak az egyiknél hallottuk.

– Ez is csak véletlen, holnapra már biztos nem működik – legyintett a férfi –, már azzal is próbálkoztam a nyáron, hogy földet lapátoltam a tartály tetejére, hogy lefojtsam a bűzt, de másnap reggelre a tartályban lévő nyomás újra felnyomta a tetőt – fejtette ki a károsult.

Az utcákra, udvarokba is ömlik a szennyvíz Fotó: Márkus Attila

Megkerestük Farkas Sándort­, a város polgármesterét, aki elmondta, óriási összegre lenne szükség a megoldáshoz.

– Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a szolgáltatóval, az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt.-vel, sokszor kijönnek a szakembereik, de az egész rendszer átalakítására lenne szükség. Keressük a pályázati forrásokat, de mindeddig sajnos nem jutottunk eredményre – árulta el.

A helyzettel kapcsolatban megkerestük a ­szolgáltató Északmagyarországi Regio­nális Vízművek Zrt.-t. A szolgálató válaszát ide kattintva tudja elolvasni.

A csapvizet is félnek meginni

A településen egy ideje attól is félnek, hogy a szennyvíz valamilyen módon bekerülhet az ivóvízrendszerbe, ezért már abból sem mernek inni, többen csak palackozott vizet hajlandóak fogyasztani. Olyan is előfordult már, hogy egy vécé lehúzáskor a lakásba ömlött vissza a szennyvíz, a csapból pedig néha barnás, zavaros víz folyik.

– A vízből már egyáltalán nem iszunk, főzni is csak ezért merünk belőle, mert felforraljuk közben, és remélhetőleg akkor elpusztulnak a kórokozók, amik benne lehetnek. Ráadásul nagyon kemény is a víz, hetente kell takarítanom a vécétartályt, különben eldugul a lerakódott vízkőtől – panaszolta olvasónk.

 

 

 

 

 

Címkék#Verpelét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában