Észak-Heves

2017.12.01. 13:55

Nem hagyják kihűlni a rászorulókat télen

A szerencsésebb megyénkbeli településeken már javában készítik elő az önkormányzatok a szociális tűzifát. Van, ahol a helyhatóságok mulasztása miatt az idei keretből nem jutott. Ott is keresik a megoldást.

Barta Katalin

Idén két hátrányos helyzetű településen – Mátraderecskén és Tarnaleleszen – is lecsúsztak az önkormányzatok a szociális tűzi­faigénylés határidejéről. Az okok eltérőek, azonban kétségtelenül önkormányzati mulasztás történt, amit most próbálnak korrigálni, legalábbis szépíteni a helyzeten.

A két községben több száz rászoruló számítana az előző években megszokott állami segítségre. Mindkét faluban keresik a megoldást. Egy bizonyos, idén kevesebb fa jut a szegényeknek, és szigorúbbak lesznek a feltételek, ám az önkormányzatok arra törekednek, hogy egy otthon se maradjon fűtetlenül a kemény téli hónapokban.

A szociális tűzifa nem oly régi találmány. Néhány éve döntött úgy a kormány, hogy a tél közeledtével a legrászorulóbb családoknak a központi költségvetésből különít el tüzelőre egy összeget, amelyre pályázhatnak az önkormányzatok. A döntés mindenképpen szociális érzékenységre vall, de hogy igazán mennyit segít a nyomorban vergődő családoknak túlélni a telet, ebben megoszlanak a vélemények.

Az ötgyermekes ­kerecsendi roma családban mindig is rettegtek a téltől. Cipő, ruha, étel mindig akad a gyerekeknek, ám a tél beálltával az otthon melegét folyamatosan ­őrizni az évszak legnagyobb kihí­vása. Pusoma Józsefék családjában igyekeznek készülni a kemény­ hónapokra. A családfő már a nyáron keresi a lehetőséget, hol, miként juthat olyan tüzelőhöz, amit télire is el tud menekíteni. Ám ez manapság nem könnyű feladat. Ismerősöknél érdeklődik, kér, hogy szóljanak, ha bárhol felesleges fa akad. Valamennyit sikerül is készletezni, ám a szociális keretből kapható, nagyjából egy köbméternyi tüzelő nélkül bajban lenne a család. Ez a mennyiség körülbelül egy hónapra elég, s általában csak a leghidegebb hónapokban, januárban vagy februárban juthatnak hozzá. Idén is nagyon számítanak rá.

A tűzifa sok család számára életmentő lehet a téli hónapokban. Aki nem lépett időben, most gondban van Fotó: Korsós Viktor

Két hátrányos helyzetű településen­, Mátraderecskén és Tarnaleleszen azonban különböző okok miatt idén nem jutott­ az állami keretből. Forgó ­Gábort polgármester azt mondja, az igénylés utolsó napján lefagyott a hivatali számítógépes rendszer, nem tudták határidőre beküldeni a pályázatot. Lobbi­tevékenységbe kezdett, hiszen a faluban több mint kétszázötven, szociálisan rászo­ruló ember várja a központi segítséget. Itt ráadásul néhány éve takarékossági okokból minden intézmény – óvoda, iskola, hivatal – fűtését a fára állították át, mivel a gáz iszonyú drágának bizonyult.

A közmunkások, később a szociális szövetkezet dolgozói közül verbuválódott brigád szinte egész nyáron a környékbeli legallyazott fák, cserjék aprítékolásával foglalkozik. Ehhez nagy teljesítményű eszközöket is vásároltak a közmunkaprogramban és az alkalmatos kazánokat is mindenhová beszerelték. Az intézményekben tehát nem fagyoskodnak a télen, ám a lakosságnak a saját termelésű készletből nem jut. A polgármester azt mondja, hogy az elmúlt hetekben mást sem tett, minthogy telefonálgatott, szó szerint könyörgött a tűzifáért, így az utolsó pillanatban sikerült ötven köbméternyi bükkfát lekötni a Parádfürdői Erdészet segítségével. Ebből körülbelül tíz mázsányit tudnak értékesíteni a legszegényebb családoknak, a piaci árnál tíz százalékkal olcsóbban. Ehhez december végén, január elején juthatnak hozzá. Arról is egyeztetnek, hogy a többi jogosultat készpénzzel támogatnák.

Sirokba időben megérkezett a megítélt faszállítmány Fotó: beküldött

Tarnaleleszen, ahol ­szintén számos cigány család él, ugyancsak képlékeny a helyzet. A ­falu polgármestere, Kovács Béla őszintén elmondta lapunknak: önkormányzati mulasztás történt, amit a legutóbbi falugyűlésen a lakosságnak is megvallott. A falunapi rendezvények miatt­ rengeteg szervezési tenni­való volt, s egyszerűen későn ébredtek rá, hogy a pályázat határideje lejárt.

A falu első embere azt mondja, hibáztak, de ettől a lakosság nem szenvedhet hátrányt. A honatyától, Horváth László­tól kértek segítséget, aki ígéretet is tett, hogy valamilyen módon keresnek lehetőséget a támogatásra. Jelenleg ott tartanak, hogy száz köbméternyi fenyőfát kapnak még karácsony előtt, s azt saját készletből pótolják ki, hogy legalább az egyedülállók és a gyermekvédelmi támogatásban részesülő családok kaphassanak némi tüzelőt.

A gáz se olcsó mulatság, de mégis

Horváth László képviselőt is felhívtuk. Elmondta, a tarnaleleszi önkormányzati mulasztás ellenére ő tárgyal az Egereredő Zrt.-vel és a Közútkezelő társasággal is, miként lehetne a két településre tüzelőt juttatni. Ha tél, akkor fűteni kell. Néhány éve a drága gáz miatt nagyon sok család, intézmény állt át fafűtésre. Az ötlet akkor kitűnőnek tűnt, hiszen szép megtakarítást értek el. Sok háztartásban ma is rendelkezésre áll a gázfűtés, ám azt csak rásegítésként használják a hűvösebb tavaszi, őszi időszakokban. Egészen bizonyos, hogy ezekre a készülékekre még szükség lesz, ha a fakészletek kimerülnek. A legnagyobb gond, hogy ezeket a rendszereket korszerűsíteni kellene, új kazánt vásárolni, illetve a kéményeket rendbe tenni. Ezek jelenleg több százezer forintos kiadást jelentenek, családonként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában