Eger és környéke

2017.12.28. 06:40

Új bölcsődékkel segítik a családokat Eger térségében

Országszerte hatvankilenc önkormányzat kapott idén összesen 656 millió forintos költségvetési támogatást minibölcsődék kialakítására. Megnéztük, hogyan alakulnak a térségben a bölcsődei férőhelyek.

Süli Kinga

A legtöbb megyei nagyváros kellőképpen ellátott a bölcsődei férő­helyek tekintetében, a kistelepüléseken nem ilyen jó a helyzet. A jövőben nagymértékű fejlődés várható e területen, több településen bővítik a férőhelyek számát, van, ahol új bölcsődét is építenek.

Felsőtárkányban évek óta működik bölcsőde, most azonban pályázati forrásnak köszönhetően teljeskörűen felújítják, a megújult intézményben még több gyermek kap majd helyet.

– Jelenleg tizennégy kisgyermek jár a bölcsődénkbe, a megújult épületben azonban már huszonhárom gyermek befogadására lesz lehetőségünk. Szükségünk is lesz erre a demográfiai mutatóink szerint – árulta el lapunknak Juhász Attila­ Simon polgármester.

Jövőre több bölcsődei férőhely lesz Képünk illusztráció Fotó: Berán Dániel

Verpeléten 185 millió forintot nyertek bölcsődeépítésre, egy 405 négyzetméteres intézményt fognak kialakítani, amely huszonnégy gyermek befogadására lesz alkalmas. Ostoroson is örülhetnek, a héten érkezett az önkormányzathoz a határozat, ami szerint 48 millió forintot nyertek bölcsőde kialakítására.

– A Hunyadi úton vásároltunk egy ingatlant, amit teljeskörűen felújítunk, átalakítunk, az intézmény nyolc gyermek befogadására lesz alkalmas. Nagyon örülünk a döntésnek, igényelték már az ostorosiak a bölcsődét – mondta el Böjt László polgármester.

Van, ahol nem kell bölcsi

Olyan települések is ­akadnak, amelyek nem is pályáztak bölcsődeépítésre, mert az ott élők nem igénylik az ellátást. Tarnaszentmáriában főleg idősek laknak, fel sem merült, hogy bölcsődét hozzanak létre a községben. Szarvaskőben bár bőven vannak kisgyermekes családok, az a jellemző, hogy a szülők valamelyike otthon marad a gyermekkel annak hároméves koráig. A legtöbben könnyen megoldják a gyermekfelügyeletet, aki pedig nem, az valamelyik egri bölcsődébe járatja a gyermekét, jelenleg nincs igény a településen bölcsőde létrehozására.

Újabb források várhatók

Berczik Ábel, a Nemzetgazdasági Minisztérium kincstárért felelős helyettes államtitkára a héten ­bejelentette, jövőre további 3,5 milliárd forintot fordít majd az állam bölcsődefejlesztésre. Az intézkedés célja, a gyermeknevelés és a munkavállalás összhangjának megteremtése, azon kisgyermekes anyukák támogatása, akik minél előbb szeretnének visszatérni a munka világába. A kormány folyamatosan ­ösztönzi a gyermekvállalást, és fontosnak tarják, hogy egyik nőnek se kelljen választania a munkája vagy a gyermekvállalás között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában