eger

2018.02.08. 20:01

Beatles, a gyermekkor óta tartó nagy szerelem

Peterdi Gábor tanárral, zenésszel, a Beatles-múzeum igazgatójával beszélgettünk arról, milyen volt a gyermekkora.

Verebélyi Márta

Természetesen múzeumban találkozunk, hiszen Peterdi Gábor a városban elsősorban arról ismert, hogy barátjával, Molnár Gáborral, a Halhatatlan Beatles könyv szerzőjével és Micski Mariannával, a Hotel Korona vezetőjével megalapította a Beatles-múzeumot.

Peterdi Gábor szereti a jó zenét, a The Beatlesért pedig egyenesen rajong Fotó: Márkus Attila

– Győrött születtem 1969-ben, van egy tőlem két évvel fiatalabb öcsém. Apai ágról református lelkészeket tudhatok a rokonaim között, anyai ágról kereskedőket – mondja Gábor. – A szüleim gyógyszerészek. Az 1970-es évek elején Pétervásárára költöztünk, akkoriban édesapám és édesanyám üzemeltette a helyi gyógyszertárat. Mivel értelmiségi családban nőttem fel, természetes volt, hogy művészetekkel is foglalkozzak. Már akkoriban is tanultam zenét – részletezi.

Gábor osztályfőnöke sokat foglakozott a fiúval, akire a humán tárgyak voltak nagy hatással. A Peterdi család 1978-ban költözött Egerbe.

– Ez az időszak megviselt, más értékrendszerrel rendelkeztem, mint a korombeliek. Erős volt a magyarságtudatom, rendszeresen jártam templomba, s a határon túli országrészeken is sokat megfordultam. Aztán, 1978 végén a televízióban levetítették az Egy nehéz nap éjszakája című, a Beatlesről szóló filmet. Nagyon tetszett! Rájöttem, hogy létezik egy másik világ, ami sokkal színesebb, mint a miénk. Egy olyan, ahol lehetünk vidámak, nem állnak felettünk őrök, nincs gondolatrendőrség… – meséli.

Gábor jó tanuló volt, ám elsősorban azokban a tárgyakban volt erős, amelyek érdekelték, például az angol, az irodalom vagy a történelem. Az általános iskola után a Debreceni Református Kollégiumban végezte tanulmányait. Kicsit kilógott a sorból, gitározott, énekelt, westerncsizmában járt, s többnyire fekete-fehér ruhái voltak. Az 1980-as évek közepén aztán – rokonok meghívására – egy évre az Amerikai Egyesült Államokba, a Florida állambeli Tampába utazhatott.

– Ott szabad lehettem, s örömmel vettem, hogy a suli könyvtárában sok jó angol nyelvű könyvhöz hozzájuthatok. Elolvastam például az itthon betiltott Állatfarmot és az 1984-et is. A zenével kapcsolatos köteteket is szívesen bújtam, s remekül megtanultam angolul – fejti ki.

A Beatles-őrület is megmaradt: könyveket, lemezeket, ritkaságokat kezdett gyűjteni, sőt, amikor hazatért, a ruháit nem csomagolta be a bőröndbe, hogy ne foglalják a Beatles-ereklyék helyét, amelyek száma azóta is szépen gyarapodott. Mivel akkoriban még nem volt internet, felvette a rádióból a dalaikat, de előfordult, hogy egy ismerőse is mutatott neki olyan ritka kazettát, amit nem érinthetett meg, de meghallgathatott. Érettségi után hazajött Egerbe, elektronikai műszerésznek tanult, de nem akart ezzel foglalkozni. Nagykőrösön tanító–református hittantanár szakot végzett, de itt sem maradt ki életéből a zene.

Gyermekként Fotó: beküldött

– A Dilemma nevű zenekarban voltam frontember, gitáros. Diploma után összeházasodtam a párommal, elvégeztem az Eötvös Loránd Tudományegyetem angol szakát, kisvártatva pedig megszülettek a fiúk, a ma 20 éves Ádám és Zalán…

Minden út a gombafejűekhez vezet…

Gábor a múzeumi munka mellett öt iskolában tanít angolt és református hittant. Mindene a The Beatles, bár úgy gondolja, lassan abba kellene hagynia a relikviák gyűjtését, hiszen a múzeum három évvel ezelőtti indulása óta számos tárggyal töltötte meg a vitrineket, amelyekben már nincs elég hely. A múzeumot sokan látogatják, hetven országból érkeztek már hozzájuk, és a liverpooliak szerint az egri hangulatosabb, mint az övék. Gábor elárulta: február 24-én George Harrison 75. szülinapját ünneplik, a májusi múzeumi születésnapon pedig elindítanák – a zenekar ismert dala után szabadon – a „Come Together, Come To Eger” fesztivált, ahol tehetséges fiatalok, hazai sztárok és külföldi zenekarok is fellépnek majd.

 

 

Címkék#Eger
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában