halmajugra

2018.02.12. 17:21

Harci kutya tartja rettegésben a falut

Tavaly június óta kóborol a településen egy fekete-fehér staffordshire terrier és egy tigriscsíkos pitbull. A faluban a kutyák számos háziállatot, haszonállatot megöltek, szétbontották a környező kerítéseket. A pitbullt sikerült befogni, de a terriert nem. A faluban élők rettegnek, nem merik kiengedni a gyerekeket az udvarra. Az állat már több emberre is rátámadt.

Mellik Alexandra

Csendes a falu hétfőn délben, az utcán szinte embert se látni. A házak ablakából számos szempár kémlel minket, érezhető a feszültség.

– Harci kutyától rettegnek a faluban élők – tudjuk meg Szarvas Szabolcstól, aki Halmajugrán él családjával. A férfi elmondja, tavaly, egy hajnali órában hangos kutyavonyításra lett figyelmes, s kiment az udvarra megnézni, mi történik.

A Szarvas család az udvarukra se mer kimenni, félnek egy újabb támadástól Fotó: Huszár Márk

– Amikor kiértem a két kóbor, harci eb elmenekült, hátrahagyva a földön fekvő kutyámat. Azonnal állatorvoshoz vittük, de belső vérzései voltak, s már nem tudták megmenteni az életét. Jelentettük az esetet a polgármesteri hivatalban. A kiküldött gyepmesternek sikerült befognia a pitbullt, a staffi azonban még mindig itt járkál a környéken. Engem is megtámadott amikor délutánosból jöttem haza, de gyorsan be tudtam menekülni a házba.

Szarvas Szabolcs berni pásztor kutyájának is nekitámadt már a véreb Fotó: Huszár Márk

Szabolcsnak jelenleg egy berni pásztor és egy németjuhász kutyája van, akiket fél egyedül az udvarra engedni, ezért a nap nagy részében el vannak zárva. Szabolcs azt is elárulja, két hete vette észre, hogy a szomszédos kerítések szét vannak szaggatva.

– Múlthéten kimentem megmérni a kerítések hosszát, hogy mennyi alapanyag kell az újhoz. A berni pásztor kutyánk kijött velem a kertbe, s egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy a staffi hirtelen megindul a szomszéd kertjéből és elkapja a kutyám torkát.

Felkaptam egy fakarót, s erre az eb nekem támadt. Ekkor ismét jelentettem az illetékeseknek, s kiderült, a „fenevad” azóta számos állatot, köztük kutyákat tépett már szét. A faluban rengetegen panaszkodnak az állatra, de még mindig szabadon mozog. Nem tudják elkapni. Féltem a gyerekeimet, nem merünk a kertben játszani. Nyáron a rendőrséget is megkerestük, de sajnos tehetetlenek az ügyben, mivel nem ismert az állat gazdája. Borzalmas, hogy rettegnem kell a saját otthonomban.

Lakatos Adolfné házi kedvencét az udvarában tépte szét a harci kutya Fotó: Huszár Márk

A szintén Halmajugrán élő Paule István hozzáteszi, sajnálatára nagyon keveset tudnak a telkükön tartózkodni, ugyanis félnek egy újabb támadástól. Kertjükben egyszer egy szétmarcangolt kutyatetemet is találtak.

– A polgármesteri hivatal részéről sajnos csak a tehetetlenséget látom – mondja István. – Ez a probléma már nyolc hónapja fennáll, nem szabad megvárni, amíg emberi áldozat is lesz.

Lakatos Adolfné szintén a faluban lakik, s csak úgy, mint a többiek, ő is retteg. Az idős nőtől megtudjuk, a „fenevad” már az ő kis termetű kedvencével is elbánt, ahogy fogalmaz: darabokra szedte.

– A faluban mindenki fél, én az utcára se megyek ki szívesen – mondja. – Ez az állat hatalmas, ijesztő, és vad. A minap is láttam, s ha a szemem nem csalt, kölykei is vannak. Valakinek tennie kellene már valamit!

A falu temploma közelében található egy elhagyatott, romos ház. A helyiek szerint az állat egy időben ott húzhatta meg magát. A házhoz érve azonban semmit sem találtunk. A faluban egyébként több csapdát is elhelyeztek.

Szarvas Szabolcs kertjében is elhelyeztek egy csapdát Fotó: Huszár Márk

– A sintér elmondása szerint az állatok, amelyek közül szerencsére már csak egy maradt Karácsond felől jöhettek a faluba – árulja el Vereb György. – Az én kutyámra is rátámadt. Hatalmas, és masszív állat. egy 160 centiméteres kerítést is képes volt átugrani. Még a szomszéd lovát is megpróbálta széttépni. Nem értem, hogy egy ilyen állat miként közlekedhet szabadon, s miért nem tesz valamit a gazdája? Feltéve, ha van neki...

A községvezetés is tehetetlen

A faluban megkeressük Somodi Tibornét, Halmajugra polgármesterét, aki érdeklődésünkre elárulja, ismeretes előtte a probléma, azonban többet nem tud tenni az ügy érdekében. Elárulja, a falu már 2010. óta szerződésben áll a Hevesi Gyepmesteri Teleppel. Megtudjuk, Somogyi Krisztián gyepmester minden héten eljön a faluba, de mivel a kutya napközben rejtőzködik, máig nem sikerült befognia, pedig több helyen még csapdákat is kihelyeztek.

– Meggyőződésem, hogy ezt az állatot valaki eteti, hiszen erős, és táplált – mondja Somodi Tiborné. – A településen az is problémát okoz, hogy – noha a szemétszállítás ingyenes – sokan az udvarukba, vagy annak közvetlen közelébe öntik ki a szemetet. Ez vonzza a kóbor állatokat, s nem kizárt, hogy ez az állat is így jut nap mint nap élelemhez. Mi örülnénk a legjobban, ha végre sikerülne befogni.

A Heol megkereste Somogyi Krisztián gyepmestert, akit eddig nem sikerült elérnünk.

A Szarvas család első házi kedvence esett áldozatául először a kóbor ebeknek Fotó: Beküldött

 

Címkék#halmajugra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában