noszvaj

2018.03.04. 15:23

Fáklyás felvonulással, vidáman búcsúztatták a telet

Sokan nagyon szeretnék, ha már vége lenne a hideg hónapoknak,

Süli K.

Fáklyás felvonulással, vidám együttléttel búcsúztatták el a helyiek a telet szombaton, Téltemető című rendezvényükkel Noszvajon. Sokan gyűltek össze. Az eseményen kicsik és nagyok is képviseltették magukat, a szervezők kézműves foglalkozással, finom falatokkal várták az érdeklődőket. A gyermekek saját készítésű álarcban vonultak az iskolától a tavaly átadott borplaccig, a szülők fáklyákkal, s a később tűzre vetett kiszebábbal kísérték őket. A népes kompániát a Csakragenerátor Dobkör vezette a máglyáig, ahol télűző rigmusokkal búcsúztatták el a hideg hónapokat.

A községben a program szombaton délután fél négykor az iskolában kezdődött, ahol a legkisebbek álarcot és kézi lámpást készíthettek maguknak a hamarosan következő felvonuláshoz, valamint a télűző dalokat is begyakorolhatták. Ezt követően délután ötkor indult el a fáklyás menet az oktatási intézménytől a borplaccig, ahol a kiszebáb égetése mellett egyúttal a falu legújabb kemencéjét is felavatták.

– Bár az Árpád-hegy tövében található borplaccunkat már tavaly nyáron átadtuk, az ottani kemencénk azonban csak késő ősszel készült el. Azóta pedig nem tartottunk ott kiemelt téli rendezvényt. Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy itt az ideje kipróbálni a kemencénket. Nyilvánvalóvá vált, hogy emiatt a kiszebábégetést már a borplacchoz szervezzük. Itt ugyanis a korábbi helyszíntől eltérően lehetőség van kicsit megpihenni, leülni, esetleg falatozni – árulta el a Hírlapnak Czinkéné Szűcs Krisztina turisztikai menedzser. A kemencét egyébként kolbászsütéssel avatták fel, ezen felül még fánkkal és forralt borral, valamint jó meleg teával várták a résztvevőket.

A felvonulókat a borplacchoz érve már kész máglya várta, amelyre a begyújtást követően nem sokkal rá is vetették az egész községen végigvitt kiszebábot. A résztvevők sokáig csodálták a tüzet, majd vidám beszélgetés és a jól megérdemelt evés-ivás következett a frissen készült finomságokból.

Címkék#Noszvaj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában