Abasár

2018.05.10. 16:47

Most sem okozott csalódást a mátrai minőség

Többségében fehérborokkal neveztek az idei borversenyre.

H. É.

Több, mint száztíz beküldött bormintát kóstoltak végig az ítészek Fotó: Czímer Tamás

Száztizennégy mintát küldtek bírálatra a borászok a XXIII. Mátrai Borvidéki Borversenyre, melynek az idén hosszú évek után ismét Abasár adott otthont. Kilenc hegyközség huszonnyolc borászata sorakoztatta fel a zsűri elé a legszebb nedűit. A három bíráló bizottság összesen hetvenhárom fehér, tizenhárom rozé és huszonnyolc vörösbor közül választotta ki a legkiválóbbakat. A legtöbb pontot elért borok aztán a csúcsbizottság elé kerültek.

Több, mint száztíz beküldött bormintát kóstoltak végig az ítészek Fotó: Czímer Tamás

– Hat kategóriában osztottunk ki különdíjat az idén, hisz a borvidék legszebb fehér és vörös, a legszebb illatos, a legszebb olaszrizling, rosé és cabernet borokat is díjaztuk – árulta el dr. Nyilas János. A Mátrai Hegyközségi Tanács elnöke – aki a csúcsbizottság tagja is volt – elmondta: többségében tavalyi évjáratú mintát küldtek a gazdák, de akadt 2013-as bor is. Szerinte többszörösen nehéz helyzetben voltak az ítészek, hisz minőségi borok kerültek poharakba és a bírálók közül sokan saját borukkal is beneveztek.

– Az eredmények is mutatják, a minták minősége igen magas volt: 2 nagyarany, 44 arany, 58 ezüst, 7 bronz érmet és 3 oklevelet osztottunk ki. Az elismeréseket a hagyományokhoz hűen a Mátrai Bornapokon, Gyöngyösön május 26-án ünnepélyes keretek közt kapják meg a borászok.

Az elnök szerint, a többségben lévő fehérborminták aránya jól mutatja, hogy a mátrai fehérboros borvidék, hisz az összes szőlőterület mintegy kétharmada is fehér szőlő. Az idei év terméséről pedig még csak óvatosan fogalmazott: „A jelenlegi kilátások jók! Soha ne fakadjon rosszabbul a vessző, mint az év kezdetén!”

Címkék#Abasár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában