Gyöngyös

2018.05.29. 17:30

Művészek, alkotók, írók és olvasók köre lehet e társaság

A Vachott Kör célja, hogy a művészeteket értő és kedvelő közönséget is bevonja a város kulturális vérkeringésébe.

Hliva Éva

A Vachott Sándor Városi Könyvtár emeleti kistermében gyülekeznek az irodalombarátok, írók, költők. Szekeresné Sennyey Mária, az intézmény helyismereti és zenei gyűjtemény vezetője azt meséli, talán 20–25 éve volt hasonló kezdeményezés a városban, akkor Mátraaljai Költők néven alakult egy azóta már feloszlott társaság.

– Könyvtárunk már régóta szeretett volna létrehozni egy könyvszerető, olvasó- és íróbarát kört, akik egymásközt megoszthatják gondolataikat, hirdetik a városban az irodalmat, részt vesznek könyvtári rendezvényeken, érdeklődnek a múlt helyi alkatóiról. A Vachott Kör Irodalombarát és Alkotói Közösség megalakulásának aktualitását adta az is, hogy idén Vachott Sándor születésének 200. évfordulójára emlékezünk.

Karácsondi Imre, Molnár G. Krisztina, Lovász Béláné, Petrovics Éva a találkozón Fotó: Czímer Tamás

A mindössze pár hónapja alakult Vachott Kör elnöke Karácsondi Imre. A kortárs költő és képzőművész, aki egyébként alapítótagja is a csoportnak már az asztalnál ül Gyenes István és Molnár G. Krisztina költők társaságában. Egyre többen érkeznek, ám korántsem teljes a csapat – mondja Karácsondi Imre.

– A városban és a környéken élő műértőkön, irodalombarátokon túl szívesen látjuk a művészet bármilyen területéről érdekelődőket, legyen az film, képzőművészet, zene, de várnánk azokat is, akik nem írnak csak olvasnak, akiknek van véleményük a könyvekről, szeretnek ­beszélgetni. Februárban alakultunk hat taggal, ma már csaknem tizenöten vagyunk. Versíró pályázatot hirdettünk, ­irodalmi kirándulást szervezünk és a város vérkeringésébe is igyekszünk jobban bevonni a helyi művészeket.

Kiderül, szinte minden alkalommal érkeznek újak, akikkel a jó hangulatú beszélgetések közben bepillantást nyerhetnek egymás alkotói munkáiba, így lassan egy baráti társasággá is formálódik a kör.

Lóczi Anilla is először jár a találkozón. Egy kis füzetet szorongat kezében, amelynek borítóján látszik, sokat forgatták. Megtudom, a vámosgyörki lány történelmet hallgat, édesanyja ismerősétől hallott az irodalmi körről.

– Néhány éve verseket és regényeket is próbálok írni elsősorban a magyarságtudat, vallás témakörökben, még nem igazán mutattam meg senkinek, azért is jöttem, hogy itt kapjak iránymutatást, megerősítést, vagy épp kritikát.

A tizenkilenc éves Anilla versei a kör tagjainak is tetszettek. Arra biztatták, ne hagyja abba az írást és kezdjen bele a regényébe is, amelyről elárulta, hogy vezérfonalát a misztikum és a magyarság története köré fonná. A kör tagjai legközelebb június 20-án találkoznak ismét.

Címkék#civil élet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában