Heves megye

2018.06.09. 07:33

Júliustól hatályba lép az új büntetőeljárási kódex

Dr. Nyiri Beátát, az az Egri Törvényszék elnökét kérdeztük a hamarosan hatályba lépő új büntetőeljárási törvényről.

Sz. Z.

– A júliustól hatályba lépő új büntetőeljárási kódex volt a legfőbb témája a büntetőkollégium-vezetők Egerben tartott országos értekezletének. Melyek voltak a tanácskozás sarkalatos pontjai?

– Egy új eljárási törvény mindig kihívás elé állítja a jogászokat. Fontos, hogy az ország minden pontján ugyanolyan szabályokat alkalmazzanak, ugyanúgy értelmezzék azokat. A tanácskozás elsődleges feladata az volt, hogy a Kúria bírái, a kollégiumvezetői kar egységes jogértelmezést alakítson ki a vitás kérdésekben.

Dr. Nyiri Beáta

– Mire érdemes odafigyelniük az állampolgároknak az új jogforrás rendelkezéseinél?

– Mindenképpen a figyelmükbe ajánlom a kötelező megjelenésüket az előkészítő tárgyaláson. Súlyos jogkövetkezményekkel járhat – akár előzetes letartóztatással is –, ha nem jelennek meg. Megyénkben a vádlottak, tanúk megjelenési hajlandósága alacsonyabb, az állampolgári fegyelem kicsit lazább, mint az ország más részeiben, ezért érdemes a tárgyalásra elmenni. Ez a vádlott érdeke is.

– Miért az Egri Törvényszék volt a házigazdája a büntetőbírák országos fórumának?

– Nagy megtiszteltetés ez. A Kúria minden bírája, az ország valamennyi kollégiumvezetője részt vett a fórumon, ami jogtörténetileg is fontos, hiszen most dől el számos jogalkalmazási kérdés, amit július 1-jétől alkalmazni kell. Feltehetően a felújított Törvényház, az új, egyedi alkalmazások, amik csak nálunk valósultak még meg az okai annak, hogy mi lehettünk a házigazdái e fontos fórumnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában