Szilvásvárad, Nagyvisnyó

2018.06.14. 20:50

Pusztító árvíz: gyűjtést kezdtek a károsultak javára

Továbbra is zajlanak a kármentesítő munkák a hétfő hajnali árvíz után.

Tóth Balázs

Hatalmas károkat okozott az esőzés Fotó: Tóth Balázs

Szilvásváradon legalább a károsultak fele, Nagyvisnyón viszont csak egyetlen ingatlantulajdonos nem rendelkezett biztosítással. Előbbi községben még gyűjtést is indítottak, a rászorulók részére elsősorban ruhák, bútorok, háztartási gépek felajánlását várják.

– A kollégák találták ki a gyűjtési akciót, s úgy tűnik, hogy a környékről összegyűlik a szükséges ­holmi – mondta Szaniszló László, Szilvásvárad ­polgármestere. Az Ökumenikus Szeretetszolgálat is támogatja a rászorulókat­, Nagyvisnyón azokat, akiknek a lakótérbe is befolyt a víz.

Továbbra is zajlanak a kármentesítő munkák a hétfő hajnali árvíz után. Szilvásváradon valószínűleg az önkormányzatnak is százmilliós kára keletkezett. Szaniszló László polgármester felsorolta: meg kell szüntetni a partfalomlást a faluközpontban a ménesgazdaság épülete mögött, ott a patak terelőmedre elzáródott. A vízfolyásokból kerítéseket emelnek ki, az árkokból hordalékot távolítanak el. Mindebben a patakot építő cég gépei, dolgozói segítenek. A kisvasút szombaton már jár a völgyben, ahol a vízesés most különösen szép.

Hatalmas károkat okozott az esőzés Fotó: Tóth Balázs

Nagyvisnyón egy háztulajdonosnak nem volt ­biztosítása, de akinek volt, annak a kára sem térül meg teljesen, mondta el Csőgér Bálint polgármester. A legrosszabbul a többmilliós kárt szenvedett méhész járt.

A faluban a patak által lehordott hulladékot gyűjtötték össze az elmúlt két napban, várhatóan veszélyeshulladék-­lerakóba kell majd szállítani. A község takarításában oroszlánrészt vállaltak a közfoglalkoztatottak, jövő héten az árkokat géppel teszik rendbe. Az önkormányzatnak a mezőgazdasági közmunkaprogramban művelt földjein okozhatott kárt az ár, pár hét múlva derül ki, mennyi takarmánynövény ment tönkre.

Szilvásváradon a szolgáltatóval egyeztetve június 21-én, csütörtökön reggelre lehet kipakolni az árvízben tönkrement használati tárgyakat, külön a műszaki cikkeket, bútorokat és ruhákat. A lomtalanítási igényt egyénileg kell bejelenteni a szolgáltató honlapján, a megjegyzés rovatban megjelölve, hogy árvíz miatt van rá szükség. A nagyvisnyóiaknak még nem ítak ki hasonló napot, az ottaniaknak is egyénileg kell jelezni a lom mennyiségét, típusát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában