Gyöngyös

2018.08.09. 07:00

A hulladékudvarban leadható, mégis pénzért vitetik el

A város egyes területein visszatérő probléma az illegális hulladékok lerakása. Többen kereskednek a szeméttel.

Hliva Éva

A legutóbb a Csobánka utcánál nőt ki egy éjszaka alatt egy szemétkupac, de naponta termelődnek a város egyes részein kisebb lomhalmok. A Gyöngyös-patak mederszakaszát néhány hete takarították ki a közmunkások, mostanra ismét látható benne megunt holmi – ecsetelte Kévés Tamás. Az alpolgármester körzetének egyharmadát a Duranda városrész teszi ki és köztudott, hogy azon a városrészen mindig is probléma volt a szemetelés – jegyezte meg.

– A körzetemben több mint egy tucat kamerát szereltettem már fel és azt kell mondjam, praktikus a rendszer. Több alkalommal is hasznosnak bizonyult, sikerült már beazonosítani szemetelőket és előfordult az is, hogy egy biciklitolvajt füleltek így le. A jövőben még több kamerát szeretnék kihelyeztetni, pontosan azért, hogy visszatartó erejük legyen. Hozzátette, hogy ezzel együtt azonban nem szűntek meg az illegális szemétlerakások.

– Sajnos ez egy összetettebb probléma, mert sok esetben a szemét tulajdonosa nem is sejti, hogy az illegális helyen letett kupac az övé. Ám abban van felelőssége, hogy nem szabályosan ő maga adja le a hulladékudvarban a lomokat. Néhányan foglalkoznak a városban azzal, hogy pénzért cserébe felajánlják, hogy elszállítják a szemetet, de azt néhány utcával arrébb, esetleg egy másik városrészben a közterületre öntik. Ez persze büntetendő és nem mellesleg dupla költség, hisz ezeket a város pénzén kell felszámolni – magyarázta a képviselő.

Városszerte sok helyen lehet találni illegálisan kitett szemetet Fotó: Czímer Tamás

Megtudtuk, az önkormányzat súlyos milliókat költ arra, hogy eltisztítsák a halmokat, amely sok esetben veszélyes hulladéknak számít. Figyelmeztető és tiltó táblákkal, valamint egyre több körzetben kamerákkal is ellátják azokat a területeket, amelyeket köztudottan illegális szemétlerakó helyként használnak.

Ám annak ellenére, hogy a városban már évek óta megnyílt a hulladékudvar, ahol díjmentesen beveszik a lomokat, még mindig sok szemétkupac kerül az út szélére – összegezte az alpolgármester.

Miért hasznos a helyi hulladékudvar?

Pillepalackok, fóliák, dobozok, hullámpapírok, újságpapírok, sütésből visszamaradt étolaj és zsír, üvegek, gumiabroncsok és elektromos, elektronikus hulladékok is díjtalanul elhelyezhetők a Kenyérgyár úti lakossági hulladékudvarba. A háztartásokban keletkező hulladékok szokásos mennyiségéig térítésmentesek azoknak a helyi lakosoknak, akik rendszeresen fizetik a hulladékszállítási díjat. Az itt elhelyezett hulladékok tárolása és későbbi lerakása, illetve újrahasznosítása a környezetvédelmi előírások betartásával történik. Papír-, üveg-, fém-, műanyag szemetek a hulladékudvarból először feldolgozásra, majd alapanyagként termelésbe kerülnek vissza. Nem veszélyes hulladékokat évente 250 kilogrammig ingyenes leadhatják, ezen felül térítési díj ellenében fogadják az összegyűlt szemetet. Veszélyes hulladékok esetén évente 100 kilogramm az ingyenesen leadható mennyiség. A városban külön gyűjtik a zöldhulladékot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában