EGER

2018.08.24. 07:00

Nem tudni, ki az úr a szemétdombokon

Már-már megszokott látvány a szelektív hulladékgyűjtő helyek körül tornyozódó szemétkupacok. Felelőst találni nem sokkal könnyebb, mint tettest, de nem véletlen, hogy az önkormányzatok egymás után számolják fel a telepeket.

Lőrincz Rebeka

A nyolc városi szelektív hulladékgyűjtő sziget környékéről gyakran jelennek meg fotók a közösségi oldalon, melyeket a felháborodott lakók, vagy a konténereket jóhiszeműen felkeresők tesznek közzé. A panasz visszatérő tárgya a gyűjtők mellett felhalmozódó szemét, amely alkotóelemeit tekintve a legnagyobb változatosságot mutatja: bútorcsonkoktól kezdve a szennyes rongyokon át a háztartási hulladékig, sőt, komplett kerékpárig sok minden előfordult már a konténerek környékén.

– Nem tudom, ki értesítette önöket, de időszerű volt már, hogy szó essen róla – fakadt ki egy épp arra járó helyi lakos, amikor tájékozódás céljából felkerestük a Mátyás király úti szelektív szigetet.

Látszott, nemrég szállították el a hulladékot, a konténerek körül csak néhány rongy, egy műanyagcső pár darabja és egy bicikli-gumiabroncs árválkodott. – Válogatás nélkül hordják ide és hagyják itt a szemetet a konténerek mellé borítva. Így végül, aki rendeltetésszerűen használná azokat, meg sem tudja közelíteni. Arról nem is beszélve, ha nyáron rásüt a nap, milyen kellemetlen szagot tud árasztani – tette hozzá a nő. Elmesélte, volt alkalom, hogy a gyűjtőedények mögé, az útra is annyi hulladékot szórtak, hogy az autósok nem tudtak közlekedni.

Panaszolják a lakók, a zsákoktól alig férnek hozzá a szelektív hulladékgyűjtőhöz Fotó: Berán Dániel

A megyeszékhelyen keletkező szemét, így a szelektív elszállítása az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. feladata, a közterületet tisztán tartani viszont a Városgondozás Eger Kft. hivatott. Mindkét céget megkerestük kérdéseinkkel, ők végül a nekünk elküldött válasz közös egyeztetését látták szükségesnek.

– A jelenség sajnos egy örök szélmalomharc, mert vannak lakosok, akik nem rendeltetésszerűen használják az ingyenes gyűjtési lehetőségeket – írta Sebestyén Péter, az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. – Gyakran tapasztaljuk, hogy szelektív szemét helyett kommunális hulladékot raknak a szigetek mellé. Tehát a probléma nem abban gyökerezik, hogy nem fér el a hulladék a gyűjtőkonténerben. A telepeket minden héten egyszer ürítjük, de ha kollégáink a napi munkavégzés közben – hiszen járják a várost – jelzik, hogy a sziget telítettsége plusz ürítést indokolna, azt természetesen elvégezzük.

Sebestyén Péter a házhoz menő hulladékgyűjtéssel összefüggésben kifejtette, szolgáltatásaik már a szelektív szemét elszállítására is kiterjednek, így a hulladékgyűjtő szigetek létjogosultsága gyakorlatilag megszűnik. Az utóbbi időben több önkormányzat illetékeseitől érkezett kérés, amelyeknek eleget téve, a cég az adott helyszínen lévő gyűjtőtelepet azóta felszámolta.

A Városgondozás Eger Kft. válaszában úgy reagált, a város több pontján visszatérő gond az illegális hulladéklerakás.

– Napi szinten figyeljük ezeket a területeket, és az önkormányzattal egyeztetve, a jóváhagyásukkal elszállítjuk az illegálisan kihelyezett hulladékokat – írták.

A háznál gyűjtés jobb megoldás lehet

A szelektív hulladék háztól történő elszállítása az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. teljes szolgáltatási területén igényelhető napjainkban, ehhez a sárga kukát a gazdasági társaság ingyen biztosítja. A gyűjtést előre meghirdetett és közzétett járatterv szerint, kétheti gyakorisággal végzik, míg a zöldhulladékot azzal heti váltásban gyűjtik. Mindezen túl, havonta egy alkalommal – ugyancsak térítésmentesen – az üveghulladéktól is megszabadulhat a lakosság, de azt sem árt észben tartani, hogy január óta évente egy alkalommal még lomtalanítás is igényelhető. Szabály szerint két köbméterig ingyenesen, feltéve, hogy nincs tartozása a polgárnak a cég nyilvántartásában. A lom elszállítását a tervezett időpontot megelőzően tíz munkanappal előre kell kérvényezni személyesen vagy elektronikus úton.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában