Gyöngyös

2018.08.07. 20:00

Öt földrész táncosai mutatkoznak be idén a Gyöngyön

Az Amerikai Egyesült Államok, Spanyolország, India, Kirgizisztán, Szerbia, Egyiptom és Tahiti táncosai is bemutatkoztak a közönség előtt.

H. É.

Kedden délután tértáncokkal kedveskedtek a mátraaljai város közönségének, majd az esti felvonuláson közelebbről is megcsodálhatták a különleges viseleteket.

A csak női táncosokból álló Tahiti csoport az aparima nevű táncuk végén a közönséget is az alkalmi parkettre szólította. Fotó: Czímer Tamás

A Belváros téren a Szerbek kezdtek, a Fő téren Kirgizisztán táncosai mutatkoztak be. Ők első alkalommal vesznek részt a fesztiválon és szintén először látogattak el hazánkba is. Különleges fejdíszüknél csak a hangszerük különlegesebb. Az indiaiak és a spanyolok mellett a fesztiválon szintén debütáló csak női táncosokból álló Tahiti csoport is belopta magát a nézők szívébe, hisz saját készítésű ruhákkal és ékszerekkel készültek.

Portálunk Ombódi Andrással a Gyöngy fesztivál szervezőjével beszélgetett a rendezvényről.

– Milyen újdonságokkal készülnek az idei Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztiválra?

– Augusztus 6–12. között rendezzük meg a fesztivált, amelyen Tahiti, az Amerikai Egyesült Államok, Spanyolország, India, Kirgizisztán, Szerbia és Egyiptom mellett a házigazda a Vidróczki Néptáncegyüttes és a szintén gyöngyösi Borostyán Néptáncegyüttes táncosai mutatkoznak be. A rendezvény idén új helyszínre költözik, a szabadtéri színpadot a város Fő terén állították fel, a több száz néző befogadására alkalmas lelátóval együtt. A cél, hogy a Fő tér kulturális életét felpezsdítsék.

– Számíthatnak új programokra a látogatók?

– A fesztivál legújabb programja az a gasztroshow lesz, amely lehetőséget ad arra, hogy az ínyencek megismerjék öt égtáj és a fellépő országok gasztronómiáját. India és Spanyolország jellegzetes étkei közül háromfélét Magos Zoltán mesterszakács a fesztiválsátorban készít el, amit meg is lehet majd kóstolni. Idén először megjelenik a Gyöngy Fesztivál Ízei című receptfüzet is, de egész nap népzene, kirakodóvásár, hagyományőrző programok, délután és este pedig a táncosok szórakoztatják az érdeklődőket.

– Tavaly első alkalommal bemutatott „Menyekező ruhák” divatbemutatójának idén lesz folytatása?

– Nagy sikere volt, így nem hagyjuk ki. Most 12 tájegység menyasszony-, menyecskeviseleteit láthatják a nézők az augusztus 9-én 18 órakor kezdődő divatbemutatón, a fesztiválsátorban.

Kezdőképünk: Czímer Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában