oktatás

2019.01.22. 16:29

Rendkívül sikeres volt az egyetemi nyílt nap Egerben

Népszerű volt az Eszterházy Károly Egyetem nyílt napja kedden. Az eseményen – amelyen az egyetem bemutatkozott képzési kínálatával, szervezeti egységeivel – elsőként dr. Liptai Kálmán rektor köszöntötte az érdeklődőket. Beavatta őket az Eszterházy történetbe, melyből az intézmény építkezik.

Molnár Helga

Közel nyolcszázan érdeklődtek az egri egyetem iránt Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Szőlészet-borászat, sport, kultúra: az intézmény rektora számos lehetőségről szólt, melyek elérhetőek az egyetemen. Kiemelte: emberséges, barátságos közösséghez csatlakozik, aki az Eszterházyt választja.

A köszöntőt követően a leendő hallgatók a felvételi eljárásról, annak menetéről hallgathattak meg előadást, majd általános egyetemi tájékoztatón egyebek között a hallgatói szolgáltatásokról és juttatásokról is megtudhattak mindent.

A nap folyamán megismerkedhettek továbbá az intézmény szakjaival és a képzési helyekkel. A nyílt napon körsétára is várták a megjelenteket, akik bejárhatták az egri campus épületeit.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Európai Uniós Fejlesztésekért Felelős Államtitkársága a felsőoktatási intézmények nyílt napjaihoz kapcsolódva országos roadshow-t indított. A nyílt nap fő célja a duális képzés népszerűsítése. A leendő hallgatók hét helyszínen – köztük Egerben is – találkozhattak a Széchenyi2020 program keretében támogatott oktatási formával, illetve az európai uniós és hazai forrásból megvalósuló fejlesztésekkel.

Közel nyolcszázan érdeklődtek az egri egyetem iránt Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az ehhez kapcsolódó sajtótájékoztatón dr. Csáfor Hajnalka dékán asszony a képzés előnyeiről szólt.

– A duális képzés hallgatói már a tanulmányaik alatt munkatapasztalatot szereznek, így végzés után elhelyezkedniük is sokkal könnyebb – részletezte dr. Csáfor Hajnalka. – Az Eszterházy Károly Egyetemen arra törekszünk, hogy minél eredményesebben és minél több szakon lehetővé tegyük hallgatóinknak a gyakorlatigényes szakokon a duális képzési formát, amelyben a munkaerőpiaci igényekhez igazodva nyújtunk a fiataloknak új lehetőséget a továbbtanulás során.

A duális oktatás alatt olyan képzési formát értenek, amelynek keretében az elméleti képzés oktatási intézményekben, a gyakorlati pedig üzemekben, vállalatoknál folyik úgy, hogy a cég és az oktatási intézmény kiegészítik egymást. Az utóbbiban az általános műveltséget és a szakelméleti ismereteket közvetítő tárgyakat tanítják, a gyakorlati képzésben pedig a szakmai képességek fejlesztésén van a hangsúly.

Dr. Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár ismertette, idén a fejlesztések közül a duális képzésre összpontosítanak, mert szükség van arra, hogy a jövő munkaadói és munkavállalói már a tanulás idején találkozzanak.

– A kormány támogatja, hogy a felsőoktatási intézményekben a legkorszerűbb eszközökkel tanítsanak, mivel a magyar gazdaságnak az innováció erősítésére, versenyképes tudásra van szüksége, és ezt a felsőoktatási intézmények fejlesztései elősegítik – tette hozzá az államtitkár.

Elhangzott, a duális képzésben részt vevő hallgatók gyakorlati oktatását az egyetemen már megvalósult fejlesztések segítik, úgy, mint a sárospataki tanszálloda, a Leányka Bisztró és a Líceum Kávézó. Ezek mind gyakorlati képzési helyként szolgálnak az egyetem hallgatói számára.

Megyénk közel 290 milliárd forintból fejlődik

A nyílt naphoz kapcsolódó sajtótájékoztatón dr. Vitályos Eszter elmondta, 33 magyar felsőoktatási intézményben több mint 300 projekt valósul meg 280 milliárd forintot meghaladó hazai és európai uniós fejlesztési források felhasználásával. – Heves megyében közel 1500 pályázat keretében 290 milliárd forintnyi támogatást kapnak a vállalatok, önkormányzatok, civil szervezetek. Eger majdnem 340 pályázaton át csaknem 103 milliárd forintos támogatásban részesült a 2014 és 2020 közötti időszakban. Kiemelten segítjük felnőttképzést, a foglalkoztatást, a vállalkozás- és kutatásfejlesztést. Az Eszterházy Károly Egyetem két legsikeresebb fejlesztése mögé is odaálltunk, ez a szőlő-bor fejlesztési-kutatási központ létrehozása és az egri roma szakkollégiumot fejlesztése – fűzte hozzá az államtitkár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában