bűnügy

2019.02.22. 07:00

Megdöbbentő és aljas: lopják a perselypénzt az egri templomokból

Megdöbbentő jelenségre figyeltek fel többen az egri templomokban: a könnyű pénzszerzést választó bűnözők a perselyeket fosztogatják. Legalább két banda működik, s csapatostól mennek be az Isten házába. Az egyik ismert, egri ügyvéd szerint törvényt kellene módosítani, hogy a tett súlyának megfelelő lehessen a büntetés.

Sike Sándor

Az egyik ismert egri ügyvéd jelezte először a Heolnak, később más olvasóinktól is kaptunk hasonló információkat, hogy erre szakosodott bűnözői csoportok – legalább kettő van belőlük a megyeszékhelyen – gátlástalanul fosztogatják a templomokban, közöttük a Bazilikában a perselyeket. Nem szívbajosak, s még arrogánsak is. Ha kell az istentisztelet idején, a hívők háta mögött lopják ki a papírpénzt az adományokat tartalmazó perselyből. Orvosi csipeszt használnak, amire ragasztót, vagy rágógumit tesznek, ezt a technikát alkalmazzák a bankók kiemeléséhez.

– Mi sem jellemzőbb pofátlanságukra, mint az, hogy amikor észlelve a tolvajlási szándékot a Bazilikában rájuk szóltam, a hangadójuk azt a választ adta: „Mi közöd hozzá? A te pénzed?” – mondta a jogász.

A büntetőügyekkel foglalkozó ügyvéd szerint szükséges felülvizsgálni a Btk. szigorítását, hogy legyen kellő visszatartó erő.

Egri olvasónk, a hatvanas éveiben járó Szabó Ferenc templomba járó ember. A Hírlapnak azt mondta, maga is látott már a Barátok templomában egy persellyel babráló csoportot. Emlékei szerint többen is beszélték, hogy egy alkalommal, amikor egy idős néni rájuk szólt, fellökték.

– Az Isten szent házában, hogy tehetnek ilyet, lopnak, majd a rájuk szólókat inzultálják?! – tette fel a méltatlankodó kérdést Szabó úr mintegy magának is.

Megkerestük a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságot is, hogy megkérdezzük, volt-e eljárás az egri templomokban a perselyeket meglopó tolvajok ügyében a közelmúltban. Kovács Nikoletta, sajtóreferens válasza szerint az elmúlt fél évben a jelzett jogsértéssel kapcsolatban egy esetben indított eljárást az Egri Rendőrkapitányság, a feltételezett elkövetők azonosítása megtörtént, a nyomozás jelenleg is folyamatban van.

– Az említett eseten kívül az elmúlt napokban is érkezett állampolgári bejelentés, mely nyomán megindult az eljárás. A hatályos törvények szerint a rendőrség visszatérő ellenőrzéseket tart annak érdekében, hogy megakadályozza és megelőzze az ilyen jellegű jogsértéseket. Abban az esetben, ha a tettes már korábban is követett el hasonló vagyon elleni jogsértést, akkor a tette üzletszerűen elkövetett lopás bűncselekmény megállapítására alkalmas. Ezt a törvény kettő évig terjedő szabadságvesztéssel rendel büntetni. A rendőrség minden jogsértés esetén egyedileg vizsgálja, hogy fennállnak-e a szabálysértési őrizet vagy a bűnügyi őrizet elrendelésének feltételei – mondta Kovács Nikoletta.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában