Felújítás

2019.04.15. 20:00

Kívül-belül gyönyörű lesz az új egerszalóki templom

Már csak néhány hét és ­véget ér az új egerszalóki református templom ki­vitelezése. Az ­objektum ­építése során számos rendhagyó megoldást ­alkalmaztak a szakemberek, mind ­kívül, mind pedig belül szemet gyönyörködtető lesz az ­épület.

Süli Kinga

A templom és a hozzá kapcsolódó gyülekezeti ház alapkövét 2017 szeptemberében helyezték el, az épületegyüttes csaknem százhetvenmillió forint ­kormányzati támogatásból valósul meg. A hivatalos átadóünnepséget június 15-én délelőtt tíz órakor tartják majd, ezt követően mind a hívek, mint pedig az érdeklődő turisták előtt nyitva lesz az épület – mondta el portálunknak Tóth Katalin. Az Egerszalóki Református Misszió Egyházközség gondnoka hozzátette, a gyülekezeti házban két szobát a turistáknak tartanak fent, és számos programtervük is van már, táborokat, lelkésztalálkozókat is szerveznek majd az épületben.

A templom egyik különlegessége, hogy a karzatát festett kazetták díszítik majd, amelyeket már el is készített Gelsei Sándor. A bútorfestő népi iparművész elmondta, tizenhárom kazetta ékesíti a karzatot, további hármat helyeznek el dekorációként az épületben. Ezenfelül egy saroklócát is megfestett, amely a gyülekezeti házban kap ­helyet.

Már csak az utolsó simítások vannak hátra a kazettákon, amelyeket Gelsei Sándor bútorfestő készített Fotók: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– A kazetták legtöbbje másolat lesz a környékbeli református templomokban található alkotásokról. A noszvajiéból hatot másoltam le, de ezenfelül megyaszói, mezőcsáti és csetneki művekről is készült utánzat. Két kazetta mintáját én találtam ki, azokat, amelyeket a karzat szélein helyeznek el, mivel ezek a templom formája miatt rendhagyó alakúak lesznek. Minden kazettán különleges szimbólumok láthatók, melyek mindegyikének megvan a maga üzenete. A karzat közepén lévőn például egy pelikán lesz látható, amint a saját vérével eteti fiókáit. Ez a krisztusi önfeláldozást jelképezi. De ezenfelül megjelennek majd szimbólumként életfák, egy gólyacsalád, valamint akantuszlevelek is – ismertette a művész. Hozzátette, igyekeztek hasonló méretű és színvilágú műveket összeválogatni, az alkotásokat majd csak a belső munkálatok végén teszik ki a templomban. Az elhelyezés sorrendje még változhat, szakemberekkel egyeztet, hogy lenne a legérdemesebb feltenni a műveket.

A festett lócát a gyülekezeti házban helyezik el Fotó:Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Önfenntartó lesz az épület

Az egerszalóki református templomot annak idején úgy tervezték, hogy az minél energiatakarékosabb legyen, s a lehető legkevesebbet kelljen a rezsijére költeni. A ­tetejére napelemeket helyeznek, az épület fűtéséről pedig hőszivattyú alkalmazásával gondoskodnak. A kiadó szobák bevételét is a templom fenntartására szeretnék fordítani. Az egyházközség tagjai abban bíznak, hogy a környékbeli gyülekezetek tagjai és érdeklődő turisták is szívesen keresik majd fel a rendhagyó épületegyüttest.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában