Piaci körkép

2019.04.08. 07:00

Mégsem szökött az égbe a zöldségek ára megyénk piacain

Zöldségfronton drágulást jósoltak a sajtóhírek. Az egri piacon szerencsére azt tapasztaltuk, nem változtak zöldségeink árai. Ugyan a magyar burgonya eltűnt, s helyére a francia import került, de ez nem meglepő a kofák szerint, hiszen már augusztusra elfogyott a hazai termék.

Molnár Helga

Az egri és a gyöngyösi piacon nem kell tartani attól, hogy felszökik a zöldségek ára. Nagyjából annyiért vásárolhatunk be, mint tavaly, de a magyar burgonya helyét felváltotta a francia import. A piacon kiderült, egyelőre nem megfizethetetlen a primőr, de a petrezselyemgyökérért mélyebben kell a pénztárcába nyúlni az aszály miatt.

Jelentősen elmaradt a várttól tavaly a hazai burgonya- és vöröshagymatermés, de az egri piac eladói szerint ez egyelőre nem érezteti hatását az árakon.

– A burgonya kilója 250 forint, a sárgarépa 300, a csomónyi piros retek 180 forint, a karfiol 450, a petrezselyemgyökér pedig 1500 forintot kóstál nálunk – részletezte az árakat Karóczkai Andrea. Hozzátette, hogy ezek nem kiugró összegek, ugyanis tavaly sem alakultak másként az árak. Persze, ha szétnézünk az egri piacon, némi eltérést tapasztalhatunk, de a versenyhelyzet ezt kívánja.

Gyöngyösön sem drágult túlzottan a primőr, megpakolhatjuk a kosarat Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke szerint sem minden zöldségféle ára szökött magasba, főként a gyökérzöldségekért – legnagyobb mértékben a petrezselyemgyökérért –, valamint a vöröshagymáért kell a tavalyinál többet fizetni. Azok sínylették meg ugyanis jobban az idei időjárást.

– A márciusi fagyok miatt késve tudtak csak vetni a gazdák, az április közepén ránk tört forróság miatt pedig tőhiányosan keltek ki a növények. A gondokat tetézte az aszály, ahol nem tudtak öntözni, ott gyenge minőségű lett a termés, vagy ki is pusztultak a növények. Az idei időjárásban csak az volt jó, hogy a betakarítás idején alig volt csapadék, ezért alacsonyak a tárolási veszteségek – magyarázta a szervezet elnöke. Portálunk érdeklődésére elmondta, hogy a nálunk kialakult „zöldségmizéria” nem egyedülálló Európában: több országban is kevés termett gyökérzöldségekből. Ez pedig azért érint minket kedvezőtlenül, mert megnehezíti és megdrágítja az esetleg szükséges importot.

– Nemcsak a vetéskori időjárással, hanem a vetőmagvak minőségével is gond volt. Némelyik ki sem kelt, emiatt többször kellett vetni, az aszály miatt pedig szinte folyamatosan öntözésre volt szükség. A bajt tetézte a kártevők inváziója, ami olyan erős volt, hogy a falánk lárvák, rovarok, köztük a poloskák torzsra rágták a földből alig kibújt aprócska növényeket – foglalta össze.

A szakemberek nyugalomra intenek, valószínűleg érkezik az égi áldás, így „megmenekülhet” a magyar zöldség és általában az idei termés.

Nem csak a tepertő a nagy sláger

Zöldségfélékből, primőrből nagy a felhozatal a gyöngyösi piacon is. Jól fogyott a héten a friss fejes saláta, vitték a hónapos retket és az újhagymát is. A tojást áruló standnál ottjártunkkor sorban álltak a vevő, a legkelendőbb a negyvenforintos közepes méretű volt. A vevők szerint a zöldség és sárgarépa, valamint a káposztafélék is többe kerülnek idén, főleg, ha a legszebbet igyekszenek kiválasztani. A fejes káposzta kilónként 350 forintból elérhető, egy fej salátáért pedig 200 forint körül kell fizetni. A burgonya ára változó, a minőségtől, illetve az akcióktól függően kilónként 180 és 280 forint között mozog az ára. A hentesnél is sok a vevő, a mindig sláger tepertő mellett, már a szép füstölt árukból is egyre többen vásárolnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában