Szabályok

2019.06.12. 20:00

Közkutakra szükség van, de nem vihető a víz lajtos kocsival

Évtizedekkel ezelőtt a közkutaknak nagy szerepük volt a mindennapokban. Különösen olyan településeken lehetett rájuk szükség, ahol nem volt még ­elérhető a vezetékes ivóvíz. A vizes szakma által közkifolyónak nevezett vételezési lehetőség, bár erősen korlátozott számban és szigorú feltételekhez kötve, ma is létezik.

Sike Sándor

Az első kánikulai hétvége a megyében

Tipikus nyár eleji utcakép Füzesabony egyik városrészében: két középkorú nő tüsténkedik az egyik közkútnál. Kettejüknél legalább hat-hét nagyobb méretű műanyag kanna van, azokba csapolják a vizet. Egy kétkerekű alkalmatosság vár az árokparton arra, hogy felpakolják rá az innivalóval megtöltött edényeket. Egyikük, Cs. Júlia azt mondja, hogy innen hordja a vizet, amióta az eszét tudja. A városnak abból a részéből, ahol ő él, elég sok család jár ide.

– Főzni lesz, meg mosakodni, ivásra olcsó ásványvizet szoktunk venni – meséli a másik nő által Julisnak szólított középkorú asszony.

Balázs Zoltán, Kompolt polgármestere szerint a hátrányos helyzetű családokban lévő gyerekek miatt ma is szükség van működő közkutakra. Településükön korábban valamennyi közkifolyójukat kiiktatták, de a húsz-huszonöt nehéz körülmények között élő, többgyermekes família érdekében ebben a ciklusban egy kutat ismét üzembe helyeztek. A faluvezető szerint ezt a kifolyót a rászorulók rendeltetésszerűen használják.

A közkutakból folyó ivóvizet főzésre, szomjoltásra szabad csak használni. Képünk illusztráció Fotó: Mészáros János

Arról, hogy mit jelent a rendeltetésszerű használat, Széplaki Csabát, a Heves Megyei Vízmű Zrt. Füzesabonyi Üzemegységének a vezetőjét kérdezzük. A szakember tájékoztatása szerint az ejektoros közkút (közkifolyó) „az ivóvíz törzshálózat része, közterületi vízvételezési hely a lakossági vízfogyasztás biztosítására, vagy rendkívüli helyzetben tűzivíz vételezésre alkalmas közterületen elhelyezett közcélú vízi létesítmény”.

– A közkifolyókon keresztül történő vízfogyasztás mennyiségét az érvényben lévő jogszabályok alapján a szolgáltató az önkormányzatnak kiszámlázza. Az ivóvizet – háztartási célú vízhasználatra – a közműves ivóvízellátásba be nem kötött vagy ivóvízszolgáltatás-korlátozással érintett ingatlan lakói vehetik rendszeresen igénybe – magyarázza az előírásokat az üzemvezető.

Be kell azonban tartani bizonyos szabályokat. Csak tiszta, vízhordásra készített, kisebb edényben lehet a vizet elvinni. A közkifolyókról hordókat, tartályokat tilos feltölteni. A vizet csak szabad kifolyással lehet vételezni, toldalék, gumicső felszerelése nem megengedett. A sok között nem árt tudni, hogy a kút nem játék. Nem szabad például egy kicsit megnyitni, úgy, hogy a víz bár megindul, de nem folyik ki. – A füzesabonyi üzemegységnél 73 közkifolyó üzemel, ebből 27 az ÁNTSZ mintavételre kijelölt kút – tudjuk meg a szakembertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában