olvasólánc

2019.06.21. 16:00

Rengetegen segítették Egerben a Nagy Könyves Költözést

Több tucatnyian indították útjára a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár központi épületéből a köteteket az intézmény ideiglenes új otthonába, az egykori Helyőrségi Művelődési Otthon (HEMO) épületébe pénteken. A Nagy Könyves Költöztetés idejére még útlezárásra is szükség volt.

Süli Kinga

Idősek és fiatalok egyaránt lelkesen vettek részt a rendhagyó akcióban Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Egy órára lezárták az Egészségház utcát a Kossuth utcai kereszteződésnél. Lelkes önkéntesek olvasóláncot alkotva, kézről-kézre adogatták a könyveket a központi könyvtárból a HEMO-ba. Az akcióban többek között számos civil szervezet, iskolások, a könyvtár munkatársai, s Habis László, Eger polgármestere is részt vettek. A városvezető párját ritkító kezdeményezésnek nevezte a rendhagyó megmozdulást.

– Nagy öröm, hogy pályázati forrásból megújulhat ez a 240 éves épület, amely a munkálatokat követően akadálymentes, komfortosabb és még csodálatosabb lesz, a könyvbarátok nagy örömére – fogalmazott. Hozzátette, a HEMO-ban már az utolsó simításokat végzik a szakemberek.

Tőzsér Istvánné Géczi Andrea, a könyvtár igazgatója örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan csatlakoztak az akciójukhoz. Mint mondta, nagy boldogság számukra, mert úgy költözhetnek, hogy közben tudják, egy év múlva egy gyönyörűen megújult épületbe térhetnek vissza. Szavait azzal zárta, felemelő, hogy együtt dolgozhatnak az olvasóikkal.

Idősek és fiatalok egyaránt lelkesen vettek részt a rendhagyó akcióban Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az élőlánc a könyvtár emeleti „kályhás” terméből indult, és egészen az új polcokig tartott a HEMO-ban. Az első percekben még kicsit akadozott az adogatás, kellett egy kis idő, míg mindenki a helyére kerül a láncban, de szép lassan egyre inkább megteltek az új épületben a tárolóhelyek, az önkéntesek egyre felszabadultabban adogatták a köteteket. A megmozdulást a közlekedők is türelmesen tűrték, sok járókelő megállt nézni a láncot, s olyan is akadt, aki csatlakozott is. A program befejezéseként mindenki megtekinthette a megújult HEMO-t, ahol már sorakoznak a könyvespolcok, a bibliotékában megmaradt könyvek átköltöztetésére várva.

A központi könyvtár a tervek szerint egy évet tölt a HEMO-ban, amíg a Nagypréposti Palotát felújítják. Az intézményben már hónapokkal ezelőtt elkezdődtek az előkészítési munkálatok, több ezer kötetet kell áthelyezni. Az új helyen a bibliotéka csak szeptemberben nyit ki, nyáron még a bútorozás, a kötetek elhelyezése zajlik. Ezen felül megújul az informatikai rendszere, s modernebb kölcsönzési programmal is kedveskednek az olvasóknak. Lesz egy digitális labor is az új helyen, amellyel főként a fiataloknak kívánnak kedvezni, itt lehetőség lesz video- és hangfelvétel készítésére, és ezek utómunkálatainak elvégzésére is.

A bezárás idejére sem maradunk könyvek nélkül

A központi részleg nyári szünete alatt minden héten péntektől vasárnapig a plázakönyvtárban várják az olvasókat, augusztus 31-ig működik a strand- és és a parkkönyvtár egyaránt. A felnémeti fiókkönyvtár augusztus öttől augusztus huszonháromig zárva tart, ezen időszakon kívül minden héten keddtől péntekig várják az olvasókat. A felsővárosi fiókkönyvtárban egész nyáron lehet böngészni, itt szintén keddtől péntekig lesznek nyitva. A gyermekkönyvtárban augusztus kettőig minden héten keddtől péntekig várják a családokat, utána egy kis szünet következik, és legközelebb szeptember 3-án nyit a bibliotéka. A központi könyvtárból kikölcsönzött könyveket a nyáron bármelyik nyitva tartó részlegben leadhatják az olvasók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában