hálózat

2019.07.30. 11:30

A pétervásárai járás tizenöt községében épült ki az extragyors internet

A Pétervásárai járásban tizenöt településen fejeződött be az optikai távhálózat kiépítése. Végre ezeken a helyeken is élvezhetik az extra gyors internet élményét.

Barta Katalin

A napokban sajtónyilvános eseményen jelentették be Pétervására művelődési házában, hogy a Magyar Telekom átadta korszerű optikai távközlési hálózatát a járásban. Elhangzott, hogy a tizenöt települést érintő fejlesztés gigabites sebességű internetet, széles tévécsatorna-választékot, több képernyős filmkölcsönzési lehetőséget, HD kép- és hangminőséget, valamint az interaktív tévézést teszi lehetővé csaknem 6500 háztartás és vállalkozás számára.

A vállalat a szélessávú vezetékes fejlesztéshez 578 millió forint vissza nem térítendő, európai uniós támogatást nyert el korábban az Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése elnevezésű pályázat keretében. Az újonnan bekapcsolt településeken a Telekom extra gyors internetet kínál, az itt élők akár a – lakossági piacon ma elérhető legnagyobb – másodpercenként két gigabit sebességű otthoni internetcsomagot is igénybe vehetik. Rengeteg tv-csatornán túl a hálózatban használható az interaktív tévézés számos, már meglévő funkciója, mint például a megállítható és visszatekerhető élő adás, továbbá a programozható és egy gombnyomással rögzíthető műsorok, a digitális műsorújság, a MoziKlub és a Videotéka, vagy a tévé képernyőjén elérhető, változatos online alkalmazások. A szélessávú internet kínálta előnyökből a helyi vállalkozások is profitálnak, hiszen gyorsabbá, rugalmasabbá válik a működésük, javul a versenyképességük.

Paulik Attila, a Magyar Telekom regionális műszaki vezetője elmondta, a cégük meghatározó szerepet vállal Magyarország digitális transzformációjában, amelyhez elengedhetetlen a korszerű digitális infrastruktúra megléte. Hangsúlyozta, hisznek abban, hogy a digitális lehetőség kihasználásával bárki előrébb juthat a maga területén – legyen szó egyéni, családi, üzleti vagy akár társadalmi célokról. Ennek érdekében folyamatosan fejlesztik az extra gyors internetet biztosító hálózatukat, hogy az egyéni és közösségi célok biztos támasza lehessen.

Eged István, Pétervására polgármestere úgy fogalmazott az ünnepségen, nagy örömükre szolgál, hogy a járás számos településén elérhető a korszerű szolgáltatás. A város és a környező települések fejlődéséhez nélkülözhetetlen a gyors és korszerű megoldás, hiszen a digitalizációba való bekapcsolódás a magánemberek és a vállalatok számára is számos előnnyel jár.

Prónay Kinga, a Magyar Telekom Vállalati Kommunikációs Igazgatóságának munkatársa arról is tájékoztatta lapunkat, hogy az elmúlt évek intenzív hálózatfejlesztésének eredményeképpen mára több mint 3,7 millió vezetékes elérést biztosít a Telekom országosan. A vállalat 2014 és 2018 között közel 240 milliárd forintot költött Magyarországon mobil- és vezetékes hálózatainak infrastruktúrafejlesztésére. A társaság célja hosszabb távon, hogy az ország teljes területén mindenhol gigabites hálózati képességet tudjon biztosítani. Ezért a következő években nagy hangsúlyt fektet az optikai lefedettség további növelésére, fokozatosan kiváltva ezzel a rézvezetékeket.

Évekig vártak erre a pillanatra

Portálukon az elmúlt években több alkalommal is írtunk arról: főként a kisebb településeken – Fedémesen, Szajlán, Ivádon, Terpesen, Bodonyban – az egyik legnagyobb gondot az jelentette, a felgyorsult világban sokszor szembesültek azzal az emberek, hogy a szélessávú internet hiányában csak korlátozottan tudták igénybe venni azokat a szolgáltatásokat, amelyek mára nélkülözhetetlenekké váltak a gyors kommunikációhoz, a megfelelő kapcsolattartáshoz. A mostani közel hatszázmilliós fejlesztéssel a legkisebb falvakban is megoldódott a többéves probléma. Az új optikai hálózat Bodonyban, Bükkszéken, Bükkszenterzsébeten, Erdőkövesden, Fedémesen, Istenmezején, Ivádon, Kisfüzesen, Mátraballán, Sirokban, Szajlán, Szentdomonkoson, Tarnaleleszen, Terpesen és Váraszón épült ki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában