támogatás

2019.07.23. 07:00

Nagy segítség a szociális tüzelő az Eger környéki településeknek is

A korábbi évekhez képest idén minden eddiginél korábban pályázhatnak az önkormányzatok szociális tüzelőre, augusztus ­elejéig kell jelezni a kéréseket a Belügyminisztériumnak. Megkérdeztük, a térségben mekkora igény van erre.

Süli Kinga

A megyeszékhely környéki települések helyhatóságai pályáznak a szociális tűzifára. Képünk illusztráció Fotó: Korsós Viktor/Heves Megyei Hírlap

Fotó: foto:Korsos Viktor - korsosviktor.hu

A kormány idén ötmilliárd forintot biztosít a szociális célú tüzelőanyag-programra, erről kedden tartott sajtótájékoztatót Budapesten a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. Pogácsás Tibor szavai szerint a szociális tüzelő vásárlására vonatkozó kiegészítő támogatásra az ötezer lakos alatti önkormányzatok pályázhatnak, tűzifa, illetve barnakőszén vételére igényelhető pénz. Hozzátette, az eddigi tapasztalatok alapján a helyhatóságok a támogatásnak köszönhetően 180–200 ezer családnak juttatnak telente tüzelőanyagot. A pályázat elektronikus beadási határideje augusztus 1. délután négy óra, papíralapon augusztus 2.

A benyújtott pályázatokról augusztus 30-ig döntenek, a nyertes önkormányzatoknak a támogatásból vett tüzelőanyagot 2020. február 17-ig szét kell osztaniuk a rászorulók között. Mindenki, aki pályázik, kap támogatást, az önkormányzatok helyben saját rendeletük alapján osztják szét a tüzelőt. A program 2011-es indulása óta egymillió köbméter tűzifával látták el a településeket. Eddig az állam 17 milliárd forintot fordított erre.

Noszvajon eddig mindig pályáztak az említett támogatásra, átlagosan 60–80 köbméter fát ítéltek meg a községnek – mondta el Bóta Géza. A polgármester hozzátette, idén is be szeretnék nyújtani a pályázatot, erről a napokban tárgyal majd a képviselő-testület, ugyanis némi önerő is kell hozzá, de véleménye szerint nem lesz akadálya annak, hogy pályázzanak.

Verpeléten, Noszvajhoz hasonlóan, a program elindulása óta minden évben igényelnek szociális tüzelőt, a város több száz köbméter fára jogosult. Farkas Sándor polgármester szerint a helyi pályázók között egyenlő mértékben osztják ki a megítélt fát, hogy ne legyen probléma abból, ha valaki esetleg többet kapna, így mindenki elégedett szokott lenni.

A megyeszékhely környéki települések helyhatóságai pályáznak a szociális tűzifára. Képünk illusztráció Fotó: Korsós Viktor/Heves Megyei Hírlap

Szarvaskőben harminchat köbméter fára adtak be igényt. Szabóné Balla Marianna polgármester elmondása szerint mindig az általuk igényelhető maximummennyiséget kérik, és a legtöbbször ennél néhány köbméterrel kevesebbet kapnak, de ebből nem szokott gond lenni. A faluban pályázni kell a tüzelőre a helyieknek, akik között jövedelemarányosan osztják szét a fát.

Andornaktályán csütörtökön döntött a képviselő-testület a szociális tüzelő igényléséről. A támogatás elbírálását követően a helyiek január 15-ig pályázhatnak majd tűzifára. Vámosi László településvezető elmondta, a rendeletük szerint jövedelemarányosan osztják szét a támogatást, és ügyelnek rá, hogy a pályázó munkanélküliek, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben és a lakhatási támogatásban részesülők tüzelőhöz jussanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában