fesztivál

2019.08.06. 20:00

Kuriózum: Kubából és Dél-Koreából is érkeznek a Gyöngyre

A Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál számos programját a közönség igényeihez igazították a szervezők az idén. Az érdeklődők több ingyenesen látogatható eseményen vehetnek részt, és a korábbiakhoz képest megszaporodnak a belvárosi tértáncok.

J. M.

Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

A nulladik nap után kedden tértáncokkal vette kezdetét a XIX. Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál. – A rendezvény két évtizedes története során mindig arra törekedtünk, hogy a gyöngyösiek minél inkább magukénak érezzék a néptáncfesztivált, éppen ezért az utóbbi években kérdőíves felmérést is végeztünk azzal kapcsolatban, hogy a közönség milyen programoknak örülne igazán – mondta Ombódi András, a fesztivál művészeti vezetője. – A válaszok kiértékelése után döntöttünk úgy, hogy idén nem rendezünk nyitófelvonulást, csak zárót, és inkább a tértáncokra helyezzük a hangsúlyt, így a közönség nagyobb betekintést nyer a produkcióba.

Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A fesztivál egy hete alatt szombatig, 15 és 16 óra között félórás váltásban találkozhatnak az érdeklődők a táncosokkal a Barátok terén, a Fő téren, a zeneiskolánál, a Bugát Pál téren és a Thán Károly utcában. A tizenkilencedik Gyöngy igazi meglepetése a kubai tánccsoport lesz, ugyanis a karibi szigetország művészei most lépnek először színpadra Gyöngyösön. Ombódi András elmondta: az együttes nem a sokak által ismert és kedvelt szórakoztató salsát, hanem az ország néptáncát ismerteti meg a közönséggel.

Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

- A Gyöngy kiváló nemzetközi kapcsolatainak köszönhető, hogy Kubát is vendégül láthatjuk. A csoport egy svájci fesztiválról érkezik hozzánk, és hazánkban csak Gyöngyösön vállaltak fellépést. Kuriózumnak számít a dél-koreai együttes is – sorolta a művészeti vezető. A közönség elvárásai szerint a jövőben is törekszenek arra, hogy minél távolabbi ország kultúráját ismerhessék meg a táncon keresztül. A korábban már bemutatkozó ciprusi törökök vagy grúzok mellett egyéb, például baszk és breton nemzeti kisebbségeket is megnyernének a fesztiválnak, hiszen e közösségek még őrzik az adott nép folklórjának hagyományait. Ombódi András kiemelte: a kiváló hang- és fénytechnikának köszönhetően kifogástalan színvonalú audiovizuális élményben lehet része a közönségnek az esti előadásokon, ami Márta István technikai vezető munkája nélkül nem jöhetett volna létre. Habár a színpadi kép továbbra is a Gyöngy korábban kialakított arculatát adja vissza, a díszleteket is meg tudták újítani.

Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A Fő téri szabadtéri színpadon bemutatott esti táncműsorok mellett augusztus 11-ig több ingyenesen látogatható kísérőprogramja lesz a fesztiválnak. A Fesztivál ízei nemzetközi gasztroshow részeként Magos Zoltán mesterszakács készíti el a Fő téri fesztiválsátorban a fellépő vendégországok, Kuba, Dél-Korea, Macedón, Török-, Portugál- és Olaszország jellegzetes ételeit. Emellett hazánk dudásainak színe-java immár 13. alkalommal találkozik a mátraaljai városban. Lesz Gyöngyösi Nemzetközi Gitárfesztivál és Mesterkurzus is. Hétköznap 16 órától pedig gyermekelőadásokat tartanak.

Táncház zárja az estéket

Az idei fesztivál újdonsága, hogy csütörtöktől szombatig az esti színpadi produkciók után szabadtéri táncház zárja a napot. A szervezők így is alkalmat teremtenek arra, hogy a közönség találkozhasson a vendégországok táncosaival. Csütörtökön 22 órától két helyszínen, a Fő téri fesztiválsátorban és a Start Műhelyben is megnyit a táncház. A Gyöngy indította útjára, és már több fesztivál is a programjában szerepel a magyar népviseletes menyasszonyi ruhákból összeállított divatbemutató és a Folk Jam, ahol a kísérő zenekarok rögtönzött zenei élménnyel örvendeztetik meg a közönséget. Augusztus 9-én, pénteken este a nagyfügedi művelődési házban és a galyetetői nagyszállóban is megtekintheti egy-egy művészeti csoport előadását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában