így védekezhet

2019.09.27. 11:30

Poloskainvázió: újra befészkelik magukat a hívatlan látogatók

A hűvösebb őszi napok beköszöntével újra megjelentek otthonaink környékén a poloskák. Meleg réseket keresnek, ahol áttelelhetnek. Mit tehetünk ellenük?

Barta Katalin

Gádoros, 2018. október 9. Ázsiai máványpoloska a Békés megyei Gádoroson 2018. október 10-én. Már több éve egyre nagyobb számban lepik el hazánkat a zöld színû vándorpoloskák és a barna színû ázsiai máványpoloskák. MTI Fotó: Rosta Tibor

Ahogy beköszöntöttek az első hűvösebb őszi napok, megérkeztek hívatlan vendégeink is, az otthonainkban telelni kívánó ázsiai márványos poloskák. Olvasóink közül többen is jelezték, hogy tömegesen bukkannak fel a nyílászárók közelében, s jelenlétük enyhén szólva is idegborzoló.

A kérdésre, mit tehetünk a jelenség ellen, Nagy Szabolcstól, portálunk állandó kertészeti tanácsadójától kértünk választ.

Érdeklődésünkre elmondta, hogy egy hazánkban néhány éve felbukkant inváziós fajról van szó. – A rovarok zavaróak az ember otthonában, de érdemes azt is tudni róluk, hogy félelmetes mezőgazdasági károkat képesek okozni. Tény, hogy az utóbbi években nagymértékben szaporodtak el a poloskák hazánkban a kiskertekben, a kultúrnövényeken és ott is, ahol mezőgazdasági termesztés nem folyik, azaz az emberek életterében is. A legnagyobb kárt a növénytermesztésben a zöld színű vándorpoloska okozza, de a márványos poloska legalább ilyen kártékony. A vándorpoloska elsősorban lágyszárú kultúrákban okoz problémát, például a paradicsomban, paprikában, uborkában, mert a termést előszeretettel szívogatja.

A termés esztétikai és beltartalmi értékének tönkretételével jelentős kárt okoz. A márványos poloska főként a fásszárú növényeken okozhat kárt, például az almában, körtében, őszibarackban, de szőlő kártevőként is számolhatunk vele. A hírek jobbára arról szólnak, hogy leginkább a lakosságot zavarja az ázsiai márványos poloska tömeges jelenléte. A helyzet az, hogy városi környezetben is remekül megtalálja az életfeltételeit, ezért az őszi időszakban előszeretettel húzódik be a lakásokba. Innentől kezdve pedig előbb-utóbb mindenki találkozhat vele, ha máskor nem, majd a tavaszi melegedés idején, amikor próbál kijutni a lakásból az ablakoknál – mondja a szakember.

Mivel a kertekben jórészt már betakarították a termést, ezért a gazdák, kertelők egy időre fellélegezhetnek, ám a lakásokba, házakba mostanában igyekeznek befészkelni magukat. Várható, hogy szeptember végétől egyre feltűnőbb lesz a jelenlétük. Lássuk, mivel tartóztathatjuk fel őket! A precízen felhelyezett szúnyogháló a legjobb eszköz. Érdemes átvizsgálni az ablakokat, ajtókat és az esetleges hézagokat gumiprofil tömítéssel megszüntetni. Szórófejes permetlét is alkalmazhatunk az ablak és ajtók keretét körbefújva, ami körülbelül 8–10 hétig hat a rovarok ellen. A gazdaboltokban kapható szerek, speciális termékek az emberekre nem veszélyesek, színtelenek és szagtalanok.

Házilag védekezhetünk saját készítésű fokhagyma-, borsmenta, citromlé, illetve ecetes spray-vel is. Ha már behatolt a házba valamelyik egyed, és az őrületbe kerget lomha keringésével, zúgásával, a legegyszerűbb egy papírtörlővel megfogni és lehúzni a WC-n. Arra ügyeljünk, hogy ne nyomjuk össze őket, különben kibocsájtják a kellemetlen szaganyagot magukból.

A Heves Megyei Kormányhivatal Egri Járási Hivatal, Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztályának Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása szerint napsütéses időben a házfalakon vagy a lakásokban, főleg az ablakok környékén tűnnek fel, de sötétedés után is zavarhatják nyugalmunkat a zúgva repülő példányok. A számuk változó, de helyenként akár tömegesen is előfordulhatnak.

Évről évre több egyed jelenik meg

A betolakodó rovarok ugyan az ember számára nem veszélyesek, viszont közismert kellemetlen tulajdonságuk, hogy bűzmirigyeikből igen kellemetlen szagot áraszthatnak. A márványos poloskát 2013 óta észlelik hazánkban, s azó­ta évről évre egyre több egyedét találják meg fénycsapdában, illetve már lakóépületekben is. Az imágók legnagyobb számban augusztustól jelennek meg. Barna színével hasonlít a bencepoloskához, de annak a fajnak a hasi­ oldalán középen egy tövis­szerű képlet nyúlik előre a fej ­felé, ami a márványos poloskánál hiányzik. A zöld poloskára is potenciális mezőgazdasági kártevőre kell gondolni. Főként gyümölcsültetvényekben, zöldségfélékben, szántóföldeken és dísznövényeken okozhat súlyos károkat. Magyarországon először 2002-ben jelezték az ­előfordulását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában