Mátrai Szüreti Napok

2019.09.15. 14:50

Szőlészeket és borászokat ünnepeltek Gyöngyösön (fotókkal)

Az időjárás kedvezett, így ismét megvan a remény a finom borokra.

J. M.

Fotó: CZIMER TAMAS

A szőlészeket és a borászokat ünnepelték a hétvégén mátraalji városban is. A háromnapos Mátrai Szüreti Napok és Fehérbor Fesztivált Hiesz György polgármester nyitotta meg, aki köszöntőjében kiemelte: két olyan nagy rendezvénye van a településnek májusban és szeptemberben, amikor a szőlészeket és a borászokat ünneplik, megköszönve egész éves munkájukat.

– Nehéz, de szerencsés éven vagyunk túl, hiszen az időjárás kedvezett, és minden remény megvan arra, hogy idén is jó borok készüljenek – hangsúlyozta a polgármester, utalva arra, volt olyan szezon, amikor a jég és az eső okozott gondot a szőlészeknek.

A városvezető végezetül hozzátette: a szüreti napokon nem csak ünnepelnek, hanem gyászolnak is a helyi borászok. Együttérzését kifejezve arra kérte a fesztivál résztvevőit, hogy az ünnepélyes percekben néma főhajtással emlékezzenek meg a napokban fiatalon elhunyt borászról, Bárdos Tamásról.

A három nap alatt a finom borokon kívül számos szórakoztató program várta a gyöngyösi Fő térre látogatókat, ahol minden korosztály és zenei ízlés kedvelője megtalálta a számára legmegfelelőbb kikapcsolódási lehetőséget.

Idén sem maradt el a szüreti főzőverseny, szombaton immár huszadik alkalommal főttek szabadtűzön a pörköltek és a gulyások, melyeket egy szakértő és egy társadalmi zsűri értékelt. A Procter & Gamble cég sátránál kóstolóknak pedig jótékonykodni is volt lehetőségük: a vállalat munkatársi csapata által készített ételért adományt felajánlók egy mindössze öt hónapra született gyöngyösi csecsemő családját segíthették a Tenyérnyi Gyermekek Koraszülött Gyerekekért Alapítványon keresztül.

A szórakoztató programok és a tizenhat helyi borász nedűire kíváncsi közönség minden alkalommal megtöltötte a Fő teret. A szabadtéri színpadon a fiatal, feltörekvő zenekaroknak is lehetőségük volt a bemutatkozásra, de koncertet adott a Punanny Massif és a Follow the flow és a Kozmix is. Az EDDA szombat esti fellépésén rekordszámú nézőközönség csápolt a zenekarnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában