előadások

2019.10.28. 13:45

Eger és a régió XX. századi eseményei voltak a konferencia középpontjában

Kétnapos konferencia követte az Eszterházy Károly Egyetemen csütörtökön aláírt együttműködési megállapodást.

Gidai Zsanett

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Juhász Tibor, az Eszterházy Károly Egyetem (EKE) rektorhelyettese lapunknak elmondta, regionális szempontból fontos „házasság” köttetett az aláírással, amely a régió érdekeit szolgálja, a résztvevők a saját akaratuknak megfelelően vállalnak szerepet a munkában. Hangsúlyozta, ezt az ünnepélyes lépést már egy pozitív együttműködés előzte meg, úgy gondolja, szép jövő elé néz a kapcsolat.

A Kutatási kapacitások és szolgáltatások komplex fejlesztése az Eszterházy Károly Egyetemen című projekt keretében jöttek létre a Régiótörténet és a Eger Város Története nevű kutatócsoportok, amelyek 2017-től dolgoznak együtt más régiós intézményekkel, könyvtárakkal, levéltárakkal és múzeumokkal. A cél a nógrádi, borsodi, valamint hevesi térség történelmének feltárása, azon belül is az itt lezajlott gazdasági és társadalmi folyamatok regionális keretbe helyezése.

– Az együttműködések akkor születnek, amikor kialakul egy szándék. Ebben az esetben viszont már túl vagyunk egy próbaidőszakon – fogalmazott Rainer M. János egyetemi tanár, a Régiótörténet kutatócsoport tagja. Kiemelte, az első konferencia előadásait tartalmazó kötet is elkészült. Tevékenységüket szeretnék folytatni.

A tudományos szempontból nagy jelentőségű konferenciát Rainer M. János egyetemi tanár nyitotta meg Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

A Heol kérdésére kifejtette, ez a régiótörténeti kutatás a XIX. és a XX. századra összpontosít. A tavalyi konferencián az I. világháború volt a középpontban, most egy hosszú folyamat, a XX. század van soron. A közös munkának nincsenek időbeli korlátai, addig folytatódik, ameddig azt a résztvevők úgy gondolják.

Dr. Kristóf Ilona, az EKE docense, az Eger Város Története kutatócsoport tagja elmondta, két éve meghatározták, hogy feladatuk a megyeszékhely múltjának beillesztése a legmodernebb várostörténeti kutatásokba, azért, hogy újabb és újabb tudományos eredményekkel gazdagítsák Eger történetét. Ennek egyik fontos eleme a mostani együttműködés. Aktív szerepet szánnak a város lakóinak is, hiszen őket is bevonnák a munkába. Hamarosan megjelenik egy felhívás, mely szerint várják az egriek előző századi írott vagy tárgyi emlékeit. A létrejövő gyűjtemény kiegészítené a kutatásokat, és szeretnének olyan programokat megvalósítani, amelyek múzeumpedagógiai, illetve kulturális szempontból is a várost gazdagítanák és összeköthetnék az egrieket a gimnazistáktól a nyugdíjas korosztályig.

A múlt évhez hasonlóan, idén is nagyszabású tanácskozást rendeztek, melynek címe Vörös és fehér. Társadalmi-politikai átmenetek Északkelet-Magyarországon a XIX–XX. században. Az érdeklődők öt szekcióban hallgathattak előadásokat az elmúlt század történelmi, politikai és társadalmi érdekességeiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában