ünnepség

2019.10.23. 15:01

Koszorúzással és ünnepi szentmisével emlékeztek 1956-ra Gyöngyösön

Rendhagyó történelemóra 1956-ról címmel a Berze Nagy János Gimnázium diákjai léptek fel a városi ünnepségen.

H. É.

Fotó: Czimer Tamas

– Az 1956-os események nem kizökkentették, hanem helyreállították a rendet – mondta ünnepi beszédében dr. Szén Gabriella az október 23-i városi megemlékezésen. Az önkormányzati képviselő beszédében úgy fogalmazott, hogy a mai generáció számára átok és áldás is egyben, hogy az akkori eseményekről nincs aktív emlékezőtudásuk.

– Átok, hiszen a tankönyvekből, a visszaemlékezésekből nagyon nehéz tudni azt, amit soha nem szabad elfelejteni a nemzetnek és áldás is egyben, hiszen mi vagyunk az a generáció, akik a rendszerváltás utáni demokráciát ismerik, akiknek igényük van a szabadságra, szabadon élhetünk, dolgozhatunk, tanulhatunk – mondta a képviselő hozzátéve, hogy hatalmas tisztelettel tartozunk ezért.

A megemlékezés hagyományosan a Szent Bertalan-templomban ünnepi szentmisével kezdődött, majd az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékművénél a város civil szervezetei, intézményei és a pártok képviselői koszorúkat helyeztek el. Ezt követően pedig a Mátra Művelődési Központban Rendhagyó történelemóra 1956-ról címmel a Berze Nagy János Gimnázium műsorát tekinthették meg az emlékezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában