artézi víz

2019.11.27. 14:00

Hajmosás, bableves: az eltűnt lőrinci víz nyomában

Ha nagyanyó demizsonnal a kezében jelent meg a kapuban, az egész utca tudta, hogy aznap vagy babot főz ebédre, vagy a nagylányunoka táncestre készül.

Tari Ottó

Lőrinciben már nincs artézi kút, a régi már csak emlék. Képünk illusztráció

Forrás: Mediaworks

A paszuly főzéséhez és a hajmosáshoz is artézi vízre volt szükség, s az ily módon riasztott gyerekek már pattantak is a férfibicikli váza alá, hogy elszaladjanak a cukorgyárhoz vagy a régi malomhoz megtölteni a gyékénnyel körbefont üvegedényt.

Babakocsival is szállították

Az 1990-es évekig mindennapos jelenség volt a település utcáin a tárolóedényekkel felszerelkezett emberek látványa. Kerékpárral, kerekekre szerelt saroglyával, de még kiszuperált babakocsival is jártak a helyiek artézi vízért, aminek nagy kultusza volt a lakosság körében. Később, a személyautók térhódításával már nemcsak háztartási célokra, hanem a Bem utcai malommal szemben a karosszéria tisztítására is használták a kellemes hőmérsékletű ingyenes lehetőséget, egészen addig, amíg a forrás szinte teljesen el nem apadt. A vezetékes ivóvízhálózat 1985-ös kiépítésével és a cukorgyár 1998-as bezárásával aztán a lakosság jó része leszokott az artézi víz használatáról.

Lőrinciben már nincs artézi kút, a régi már csak emlék. Képünk illusztráció Fotó: Mediaworks

Az új iskolának szüksége volt rá

Varga Antal, aki hosszú ideig tanácselnökként, majd polgármesterként irányította a települést, úgy emlékszik, hogy a Bem utcai artézi kutat eredetileg a malom szükségleteinek a kiszolgálására fúrhatták, s vizét a Rákóczi utcai iskola 1966–67-es építésekor vezették el majdnem a Szabadság térig. Erről több forrást nem sikerült fellelnünk, s az internetes portálokon sem osztották meg túl sokan ezzel kapcsolatos emlékeiket. Lapunk archívumában is csak néhány mondatos észrevételekre sikerült rábukkannunk. Így például az egyik olvasónk húsz évvel ezelőtt arra panaszkodott, hogy a víz arzént tartalmaz – a polgármesteri hivatal ezt azonnal cáfolta –, valamint, hogy levegősödés következtében az ellátás akadozik.

Mindkét gyárnak volt saját kútja

A cukorgyári kúttal kapcsolatban érdekes dokumentumot osztott meg a helyi lokálpatrióta közösség egyik tagja. Az 1940-ben készült tanulmány – készítette dr. Vitális Sándor, aki a Magyarhoni Földtani Társulat hidrológiai szakosztályát is tájékoztatta megállapításairól – szerint a cukorgyár vezetése által 1938-ban elhatározott „lemélyített kútra” azért volt szükség, mert „a Zagyva-völgye egészséges, jó ivóvízben való szegénysége közismert”. A kedvező döntést elősegítette, hogy a szemben lévő Vulkán Cementgyárban 1909-ben már fúrtak egy artézi kutat, ami bevált. Utóbbiról nem sikerült több információt gyűjtenünk.

Langyos víz jött a mélyből

A cukorgyári kút az úgynevezett „nagyirodához” közel létesült, onnan vezették el a vizet a főportánál lévő vételezési helyig. A fúrás két és fél hónapon át tartott, egészen 340 méteres mélységig. A kezdetekkor percenként hatvanliternyi, 28 Celsius-fok hőmérsékletű, szikes karakterű, gyengén konyhasós víz tört fel, amelynek hőmérséklete az évtizedek folyamán alig változott, de a mennyiség az 1960-as évek végérere megcsappant. Három évtized múltán a vételezési helyet lezárták, betömték. Utóbbira már sokan emlékezhetnek, emlékezhetünk a maiak közül is.

A tisztaságában rejlik a népszerűsége

A lexikonok szerint az ­artézi víz a nyomás alatt álló, vízrekesztő rétegek között felgyülemlő víz. A rétegvíz a kőzetek pórusaiban helyezkedik el, két vízzáró réteg között, az első vízadó rétegtől legalább egy vízzáró réteg választja el. A nyomást a vízzáró rétegek, a vízoszlop, a rétegek gáztartalma és a kőzetoszlop súlya adhatja. Az artézi víz jelentőségét a tárolt vízkészlet nagysága, valamint – a nagyobb mélység és a felszínnel való lazább kapcsolat révén – a felszíni szennyező hatásoktól való védettsége, tisztasága adhatja. Utóbbiakban rejlik vonzereje is, ezért napjainkban ismét felmerül a hasznosításukban rejlő lehetőség. Az egykori cukorgyár területén feltehetően nem kerülne túl sokba az újbóli vételezése, ám valószínűleg annál többe, ha nem csupán ivóvízként szeretnék felhasználni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában