segítség

2019.11.29. 14:00

Télen is jut menedék a hajléktalanoknak Heves megyében

Felkészültek a megye hajléktalanellátói a téli hónapokra, amikor is több férőhelyet és biztonságos, családias közeget nyújtanak a rászorulók számára.

Szabó Katalin

Forrás: Shutterstock

Fotó: Daniel Beran

Senkinek nem kell a hidegben az utcán éjszakáznia, van elég férőhely a rászorulók számára: több mint tízezer éjjeli menedékhely és átmeneti szállás áll a hajléktalanok rendelkezésére, télen pedig még további ezerhatszáz többletférőhely biztosított – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Ennek apropóján utánanéztünk, megyénk nagyvárosaiban milyen a hajléktalan-ellátás.

Az egri szállón több embert fogadnak a téli időszakban

Az egri Tulipán tér 1. szám alatt található Hajléktalanok Gondozóházának intézményvezetője, Varga István arról tájékoztatott, hogy az ápoló-gondozó otthonban huszonnyolc férőhely van, az átmeneti szálláson tíz, míg az éjjelin ötvenkettő. A téli krízisidőszakra tekintettel november 1-től további tíz hellyel állnak a rászorulók rendelkezésére április 30-ig. Nappali melegedő nincs a városban.

Korábban elmondta, feladatuk a családias légkör kialakítása, lehetőség szerint a család pótlása. Ezt egyéni beszélgetésekkel, közös foglalkoztatással, rendezvénnyel igyekeznek biztosítani. Céljuk a szeretetteli légkör, a biztonságérzet, valamint a nyugalom biztosítása.

A hatvani szálló hajléktalanjai dolgoznak

A hatvani Nagytelep utca 2. szám alatt lévő Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza az egyesület fenntartásában működik – közölte Abonyi Tünde intézményvezető. Elmondta, napi 24 órában tart nyitva az intézmény, negyven férőhelyes nappali melegedővel és egy harminc férőhelyes éjjeli menedékhellyel rendelkeznek. Ellátási területük Hatvan és kistérsége.

– Természetesen itt is megtartjuk az ünnepeket, s nemcsak a hajléktalanokat, hanem a hajléktalanság küszöbén álló embereket is próbáljuk segíteni azért, hogy ne kerüljenek hozzánk. Tartós élelmiszerrel támogatjuk például a nagycsaládosokat, de a bent lévő és innen kilépni vágyó ügyfeleinket is igyekszünk segíteni. Sok pályázatunk van a hajléktalan-közalapítvány felé, egyebek között lakhatási támogatással is segítjük ügyfeleinket. Ez azt jelenti, hogy egyéves albérleti hozzájárulással és szoros szociális munkával támogatjuk a kintlétüket és az ott maradásukat. Az itt lévő ügyfeleink többségének van munkája. A nappali melegedő reggel nyolc és este hat óra között, az éjjeli menedék este hattól reggel nyolcig tart nyitva. A nappali melegedőbe nőket és férfiak is, éjjelre csak férfiakat tudunk fogadni – jelentette ki.

A gyöngyösi gondozóház az év minden napján nyitva

Maka Piroska, a ­gyöngyösi Kistérségi Humán ­Szolgáltató Központ igazgatója ismertette, a Hajléktalanok Gondozóháza Gyöngyösön, a Menház utca 33. szám alatt található. Közölte, a szervezeti egységben integrálódik több szolgáltatás is, melyek a következők: a nappali melegedőben huszonöten férnek fel – naponta átlagosan harminc-harmincnégyen veszik igénybe –, az éjjeli melegedő tizenöt embert fogad. Ezenkívül plusz tíz embernek biztosítanak időszakos férőhelyet, ez teljes kihasználtsággal működik egész évben. Az átmeneti szálláson pedig tizenöt személyt tudnak fogadni, ez is teljes kihasználtsággal működik az évben. Az intézmény az év minden napján nyitva tart, a szolgáltatási elemek is működnek. Hangsúlyozta, 2018. november elsejével az intézmény utcai szociális szolgálata a korábbiakhoz képest megváltozott, s most már egész évben működik, melyhez idén egy új gépjárművet vásároltak pályázati forrásból. A nappali melegedő ebben az évben bővült tizenötről huszonöt férőhelyre, és a törvényi változásoknak megfelelően az éjjeli menedékhely nyitvatartásához igazodva már a teljes huszonnégy órát lefedik egy napban, így ügyfeleik egész nap bent tartózkodhatnak az intézményben. Idén az eddigi évektől eltérő a gondozóház időszakos férőhelye, mely a korábbiakban minden évben november 1-től következő év április 30-ig tartott nyitva, 2019-ben egész évben üzemelt, teljes kapacitással és kihasználtsággal.

Ajánlóképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában