levélforgalom

2020.02.15. 07:00

Hevesben is szinte konganak az ürességtől a piros postaládák

A feladni kívánt leveleknek már az egy százalékát sem dobja a magyar lakosság postaládába. Hiába csökken az elektronikus levelezés miatt a hagyományos levélforgalom, a jogszabály nem követi ezt a változást, így aztán sok helyen vannak üres postaládák.

Molnár Helga

Törvény írja elő a Magyar Posta Zrt.-nek, hogyan kell üzemeltetni a levélgyűjtőket Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Kézzel írt levél? Nem tudnám megmondani, mikor láttam olyat utoljára – elmélkedett Krisztina, egy egri hölgy. Érdeklődésünkre elmondta, minden ismerősével e-mailben vagy közösségi oldalakon tartja a kapcsolatot, szerinte a levelezés hagyományos formája elavult. A postaládák mégsem tűntek el...

Megkerestük a Magyar Posta Zrt.-t, hogy megtudjuk, milyen szabályozások vonatkoznak a megszokott piros levélgyűjtőkre.

– A törvény előírja a Magyar Posta, mint egyetemes szolgáltató számára, hogy minden településen, beleértve a fővárosi kerületeket is, köteles egy ilyet üzemeltetni, valamint hétezer lakosonként további egyet fenntartani. Országosan jelenleg csaknem nyolcezer levélgyűjtőláda van, ez több, mint amennyit a jogszabály előír – válaszolták.

A társaság közlése szerint a piros levélgyűjtőszekrények fele kisebb településeken található, 41 százalékuk a nagyobb városokban, és 8 százalék a fővárosban. Rákérdeztünk arra is, megyénkben mennyi ilyen tárgy akad.

– Heves megyében 277 található. Ezek az eszközök jól elérhető helyen, általában közterületeken vannak. Heves megyében is leginkább jellemzően a település központjában vagy jól megközelíthető helyen helyezték el azokat – írták. Megerősítették, a gyűjtők kihasználtsága valóban alacsony, az éves levélforgalom kevesebb, mint egy százaléka kerül a ládákba. Ennek oka, hogy – feltehetően a digitalizáció terjedése miatt –, ma már egyre ritkábban küldünk papír alapú levelet.

Törvény írja elő a Magyar Posta Zrt.-nek, hogyan kell üzemeltetni a levélgyűjtőket Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Általánosságban elmondható még, hogy a városokban, turisztikai látványosságok környékén vagy nyaralóhelyeken szezon idején az utcai levélgyűjtők kihasználtsága magasabb, többen adnak fel így levelet, képeslapot. A piros levélszekrények használata egyébként kényelmes, ugyanis a hét minden napján, bármely napszakban elérhetők, nem kell igazodni a nyitvatartási időhöz. Ezek a jellegzetes piros ládák ma már az utcakép részét képezik, megszokták azokat az emberek. Továbbra is jelen lesznek az ország összes településén, hiszen ez jogszabályi előírás – tájékoztatott a társaság.

A Magyar Posta Zrt. azt is közölte: a postaládák fenntartása évente több mint tízmillió forintjukba kerül. Az ürítésük minden munkanapon megtörténik. Tíz éve a posta átfogó cserét hajtott végre és a régi, rossz állapotú gyűjtőket modernebbel váltotta fel. Úgy alakították ki az újak helyét, hogy mozgáskorlátozottak is megközelíthessék azokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában