Fejlesztés

2020.05.13. 17:30

Ha lehet, újrakezdik a munkát a 125 éves bélapátfalvai gőzmozdonyon

A bélapátfalvi parkosítás befejeződött, de vannak további tervek is a város csinosítására, zöldítésére.

Tóth Balázs

Tavaly tavasszal kezdték el vasútbarát önkéntesek csinosítani az egykor a cementgyárban szolgálatot teljesítő gőzmozdonyt, melyet vállalkozói és önkormányzati támogatással állítottak föl a cementgyári vasúti megálló melletti vadonatúj parkban. A 377,265 pályaszámú mozdonyt, amelynek beceneve Kacsa, 1895-ben gyártották. Tavaly április végén került a végleges helyére, majd nyáron és ősszel családok, baráti társaságok dolgoztak rajta hétvégenként, szabadidejükben, novemberig. Elsőként fémtisztára kellett csiszolniuk a felületeket, eltávolították a sok helyen lepattogzott régi festéket, majd rozsdagátlózás, alapozás következett.

Idén szerették volna újrakezdeni a munkát, de mint azt Birincsik Józseftől, az önkéntesek vezetőjétől – aki már más hasonló projektekben is részt vett – megtudtuk, ebben az évben a területet az önkormányzat lezárta a járvány miatt, emiatt még nem végeztek a masinán munkát. – A mozdony külső csiszolása és alapozása megtörtént. Hátra van még a fekete festés, néhány korrodált folt kijavítása, illetve a táblák pótlása, valamint ismertető tábla kihelyezése a mozdony környékére – mondta el Birincsik József.

Reményét fejezte ki, hogy sikerül pár hétvége után befejezni a felújítást, a négy-hat tagú csoport eddig hatékonyan és elszántan dolgozott. Nem sok van hátra a befejezésig. Ám megemlítette, hogy sajnálatos rongálás is történt már, a réz olajozókábeleket lelopták a gépről. Ezeket az alkatrészeket bizonyára műanyag csővel pótolják, megelőzve a hasonló eseteket.

Ferencz Péter, Bélapátfalva polgármestere kifejtette, a vírusjárvány megakasztotta a társadalmi munkában végzett rekonstrukciót, de folytatják, amint biztonsággal részt lehet venni hasonló akciókban.

Önkéntesek már eddig is sokat dolgoztak a volt cementgyári gőzmozdony felújításán, s folytatják a munkát Fotó: beküldött

A mozdony körül kialakított park már elkészült, az európai uniós támogatással megvalósult Zöld város programban mindent kialakítottak, amit terveztek. Parkosítottak, fásítottak a város több pontján is, s az eredmény elnyerte az ott élők tetszését. A játszótér egy neuralgikus pont, mert nem mindig azok használták, akiknek szánták, de a polgárőrök és a rendőrök segítségével kiszűrték azokat, akik nem oda valók, hogy ne rontsák el a kisebb gyerekek játékát. Mostanában persze, nem nagyon volt mód a játékok használatára, mert lezárták a területet. A bélapátfalviak pedig fegyelmezetten, tudatosan jártak el, nem merészkedtek a közösségi térre, nem vették birtokba azt.

Ferencz Péter tudatta, az önkormányzatnak vannak még tervei a város további csinosítására, szeretnék folytatni a fásítást, parkosítást. Több helyszín is szóba jöhet e célra, így a Gyári-tóhoz vezető út vagy a lakótelepek, de vannak még üres közterületeik, és több utcában is volna rá mód.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában