gombadömping

2020.06.26. 11:14

Az egri piacon bőséges a kínálat az ízletes erdei gombákból

Vargánya, cepe, tinoru. Mindenhol máshogy nevezik, de abban mindenki egyetért, hogy a hazai erdők legfinomabb gombájáról beszélünk. Folyik is érte a csata rendesen. Jó ha tudjuk, naponta két kilogrammnyit gyűjthetünk fejenként.

Barta Katalin

Fotó: Daniel Beran

Az aszályos hetek elmúltával a bőséges csapadéknak köszönhetően erdőkön-mezőkön előbújtak a tavaszi, kora nyári gombafajták. A rendszeresen erdőt járó ember ismeri a lelőhelyeket, a nagy esők után tudja, hova induljon, hogy célt érjen. Az alkalmi kirándulóknak is csorog a nyála, amikor meglátják a közösségi oldalakon megosztott hatalmas kosárnyi nemes gombát. Különösen feléled a gombavadászösztön, amikor a piacon meglátjuk az árakat. Az egészséges, friss vargánya kilója kétezer-ötszáz forint körül alakul, az ízletes szegfűgomba csomója – körülbelül húsz-, harmincdekányi – 4–500 forintért kapható az egri piacon.

A szerencsések már rábukkanhatnak a tölcsér alakú, sárga rókagombára is, amely levesnek, pörköltnek is kiváló. Ennek kilójáért 3500 forintot kérnek. Feltűnt már néhány őzlábgomba is, s a pöfeteg, a kékhátú galambgomba is utunkba kerülhet.

Kedd reggel az egri piacon is hatalmas volt a kínálat. Az árusok Tarnaleleszről, Bükkszékről s Aggtelek környékéről érkeztek ízletes zsákmányukkal. Azt mondják, rengeteg a gomba mindenfelé, csak ismerni kell a lelőhelyeket.

Tuza Gábor, Sirok polgármestere ugyancsak az erdők szerelmese. Ha teheti, bebarangolja a közeli tájakat, gombászik is rendszeresen, s ritkán tér haza üres kézzel. Azt mondja, az elmúlt napokban a nagy esők után bőségesen ontja az erdő a kincseit, ám nem árt időben indulni a gyűjtéshez, mert a rovarok, csigák, különböző férgek is imádják a finom gombákat, így ha egészséges példányokat szeretnénk hazavinni, érdemes most keresgélni őket.

Ő úgy látja, hogy a gyűjtés és az értékesítés szabályozására szükség van, mivel tapasztalatai szerint sok piacra dolgozó gombász mindent letarol. Szomorú, hogy azt a gombát, amit nem ismernek, felrugdossák, eltapossák, pedig annak is megvan a maga szerepe az ökológiai rendszerben. A természetet tisztelő ember késsel vágja le a gombát, hogy a talajban maradt részt ne sértse meg.

A természet ajándékát mindenki szívesen gyűjti, és viszi haza, hogy megörvendeztesse a családot az első friss példányokkal. Más a helyzet, amikor emberek kereskedelmi céllal indulnak neki a gombavadászatnak, s a természet törvényeire fittyet hányva dúlják az erdőt. Főként ez utóbbiakra vonatkozik az a tavaly áprilisban életbe lépett szigorítás, melynek értelmében személyenként naponta két kilogramm gyűjthető be, magánterületről pedig engedély is szükséges a tulajdonostól.

Az egri piacon bőséges a kínálat az ízletes erdei gombákból Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint a gombaszakellenőr a lakossági gombaminősítésről nyilvántartást, naplót kell hogy vezessen, amit aztán az utolsó bejegyzés időpontjától számított két évig meg is kell őriznie.

Hazánkban egyébként több mint négyezer kalaposgombafaj létezik, közülük az ehető gombák száma több száz, az erősebben mérgezőké pedig egy-két tucat. Magyarországon évente átlagosan száz-százötven gombamérgezés fordul elő, derül ki a Nébih weboldaláról, ahol egyébként sok hasznos információ található meg a témában. Közzétettek egy fényképekkel ellátott listát is a mérgező és ehető gombapárokról, melyeket könnyű összetéveszteni.

A szakellenőrnek képesítés kell

A különböző gombák termesztésére, gyűjtésére az engedélyt a Földművelésügyi Minisztérium állítja ki, de csak annak, aki a gombaszakellenőri tevékenységhez megfelelő képesítéssel rendelkezik. Aki kereskedelmi céllal gyűjt gombát, annak nemcsak engedélyre, de dokumentumokra is szüksége van. Ezekben kell feltüntetni olyan fontos információkat, mint például az áru címkéjén a gyűjtő vagy forgalmazó neve, címe, valamint a termék származási helye. Tavaly óta gombaszakellenőri tevékenységet csak az végezhet, aki ehhez megfelelő képesítéssel rendelkezik. Piaci árusítás esetén a gombaminősítési igazolást a gomba mellett jól látható módon kell elhelyezni, amely csak az adott árusítási helyen, a kiállítás napján használható fel, és amelyet az árusítás befejezése után le kell adni az azt kiállító szakembernek. Az ellenőrnek gombaminősítési naplót kell vezetnie.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában