bolygónk védelme

2020.07.08. 17:30

Hevesben is egyre nagyobb tömegeket mozgat meg a műanyamentes július

Kilenc éve indította ­útjára a műanyagmentes július elnevezésű kezdeményezést az ausztrál Plastic Free Foundation. Azóta több mint százhetven országba vitték tovább az ötletet, köztük hazánkba is.

Molnár Helga

A műanyagmentes időszak lényege, hogy egy hónapon át igyekezzünk nemet mondani az egyszer használatos műanyagokra, s helyettük tartósabb csomagolót használjunk. Évente 300 millió tonna műanyagot termelünk. Ezeket sokszor csupán pár percig vesszük igénybe, de több száz év alatt sem bomlanak le.

– Ebben a hónapban szem előtt tartom, hogy minél kevesebb műanyagot használjak – hangsúlyozta egy általunk megkérdezett egri fiatal. Eszter igyekszik a nejlonzacskót papírra cserélni, s inkább dobozos üdítőt vásárol.

– Már egy ideje csak textilből készült ökotáskát hordok magamnál, ami a reklámszatyrokat váltja ki. Maximálisan elégedett vagyok vele, hiszen környezetbarát, nem szakad, mindemellett esztétikus is – tette hozzá. A kihívásról annyit mondott, lényeges, hogy minél többen csatlakozzanak hozzá, hiszen ez ma a legégetőbb kérdés.

A pandémia miatt felértékelődött a higiénia. Ezért adagolta így Gyimesi Ottó, a Cherry Étterem tulajdonosa az ételadományt Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az akció a hónap első napjától az utolsóig tart. A kezdeményezésben bárki részt vehet, aki kedvet érez arra, hogy ez alatt mellőzze az eldobható műanyagok használatát (egyszer használt evőeszközök és poharak, ételes dobozok, PET-palackok, bevásárlószatyrok, elviteles zacskók). A kihívás során nem feltétlenül kell ezek mindegyikéről lemondani, de célszerű a lehető legtöbbre alternatívát találni. A cél az, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkenjen júliusban a szemétbe kikerülő, nehezen lebomló hulladék.

Papp László, a Heves Megyei Természetbarát Szövetség főtitkára érdeklődésünkre elmondta, felhívják tagszervezeteik figyelmét az esemény fontosságára. – Ügyeljenek a túráikon, hogy csomagolóanyagaik ne műanyagok legyenek. Ha gyaloglásuk közben találnak ilyen eldobott tárgyakat, hozzák magukkal, s juttassák megfelelő szelektív tárolóba. Ha a szennyezés nagy méretű, térképen jelöljék be a helyét, és jelezzék azt szövetségünknek – részletezte.

Bárki csatlakozhat a nemzetközi kihíváshoz. A zöldneklennijó.hu honlap szerint „kezdőként” a tudatos vásárlás az, amivel a legtöbbet tehetünk. A műanyaghulladékok jelentős hányadát a csomagolóanyagok teszik ki. Ezeket rendszerint csak rövid ideig vesszük igénybe, de egy kis odafigyeléssel jelentős mértékben csökkenthető a mennyiségük. Amit csak lehet, vásároljuk meg kimérve, s vigyük haza saját edényben. Akadnak már csomagolásmentes boltok. Gyümölcs, zöldség, hús- és tejtermékek, valamint gabonafélék is egyre több helyen kaphatók így.

A kezdeményezés kiötlői, az ausztrál Plastic Free Foundation szakemberei is azt tanácsolják, kerüljük az agyoncsomagolt termékeket, például a falatonként tárolt édességeket, a habtálcán előre összeválogatott leveszöldséget fóliával körbetekerve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában