változás

2020.07.24. 07:00

Kevesebb a bekábult egyén az egri belvárosban

Portálunk a napokban ­vetette fel a problémát, hogy bódult egyének csúfítják a belváros képét. Volt hatása a cikkek nyomán született intézkedéseknek, de még korai kijelenteni, hogy eltűntek a kábítószer befolyása alatt állók és az ittas emberek a megyeszékhely utcái­ról. Az Egri Kábítószerügyi Egyeztető Fórum e jelenséggel kapcsolatban rendkívüli ülést tartott a minap.

Szabó Katalin

Július elején elsőként foglalkoztunk a közérdekű problémával, amely sok bosszúságot okozott a belvárosi vendéglátósoknak és a turistáknak is. Dobos György, az egyik egri vendéglátóhely vezetője most, pár hét elteltével úgy fogalmazott: még vegyesek az érzései, végleg megoldódott-e a gond. Egy héttel ezelőtt még bőven volt dolguk a nemkívánatos személyekkel.

– Egy hete rendőrt kellett hívni délben egy illetőhöz. A legutóbbi hétvége viszont nyugodtabban telt, remélem, így is marad – tette hozzá.

Farkas Attila, a város szociális és ifjúsági ügyekért felelős alpolgármestere, az Egri Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) társelnöke kérdésünkre elmondta, úgy véli, megijedtek a szerhasználók.

– Hosszú távon látható majd, hogy mennyire eredményesek az intézkedések. A hatóságok fokozottan ellenőriznek, a társszervezetektől pedig azt a visszajelzést kaptuk, hogy az utcán lézengők jelentős részét ellátják – közölte.

Hangsúlyozta, a helyzettel kapcsolatban rendkívüli ülést tartottak a múlt hét csütörtökön a városházán.

– Az utóbbi időben több bejelentés érkezett a belvárosi vendéglátóhelyektől, hogy feltételezhetően kábítószer hatása alatt álló emberek zavarják a vendégek és a lakók nyugalmát, amiről a közösségi médiában több, felháborodást kiváltó videófelvétel is megjelent. A lakosság biztonságának növelése érdekében nélkülözhetetlen a helyi rendvédelmi szervek bevonása. Az önkormányzat már egyeztetett a helyi szervezetek vezetőivel – tudatta.

Hozzátette, ha erőszakos, garázda, másokat megbotránkoztató, önmagára vagy másokra veszélyt jelentő személyt látunk, értesítsük a rendőrséget. Ha az utcán elesett állapotú, eszméletlen, vagy feltehetően szer okozta rosszulléttől szenvedő embert találunk, a 112 segélyívószámon kell segítséget kérni. Ez utóbbi azért is fontos, mert első ránézésre nem lehet eldönteni, hogy mi okozta a bajt.

– A tagszervezetek képviselői egyetértettek abban, hogy a gond rendészeti kezelésén kívül elengedhetetlen a jelenség társadalmi, szociális, mentálhigiénés és gyermekvédelmi szempontú megközelítése is. A drogfogyasztás, a kábítószer problémája évtizedek óta jelen van a városban, ennek okai összetettek, így a fogyasztók büntetése, bűnelkövetőként való kezelése önmagában csak ­átmeneti, tüneti kezelés. A hosszú távú megoldáshoz önmagában nem elegendő a rendészeti fellépés és a terjesztők elfogása, hanem széles körű társadalmi összefogásra van szükség. Ezért a KEF még az új nemzeti drogstratégia megjelenése előtt megkezdi a városi kábítószerhelyzet feltérképezését – hangsúlyozta.

Megtudtuk, a városi stratégia elkészítésénél hangsúlyt fektetnének a lakossági tapasztalatokra, észrevételekre, s a leginkább veszélyeztetett csoportok, így a fiatalok, mélyszegénységben élők, a pszichiátriai betegek, a hajléktalan emberek szükségleteire.

Fontos tudni, kihez fordulhatunk, ha narkotikum okozta gonddal, függőséggel találkozunk a környezetünkben.

Az egri fórum a drogproblémával foglalkozó helyi rendvédelmi, egészségügyi, szociális és a fenntartó képviseletével a köznevelési intézményeket fogja össze, feladata a helyzet kezelésének koordinációja a városban.

Szalay Andrea, az önkormányzat sajtóreferense közölte, a belvárosban fokozták a rendőri jelenlétet. Folyamatosan igazoltatnak, ezáltal kinti részekre vonultak az érintettek. Ez viszont nem jelent hosszú távú megoldást, ezért jelenleg is arra törekednek, hogy tartós és hosszú távú tervet dolgozzanak ki, s megfogják a probléma gyökerét. Erről folyamatosan egyeztetnek az érintett hatóságokkal és szociális szervezetekkel, ezt szolgálják a KEF ülései is. Az utóbbi napok nyugodtabban teltek, de ez egyelőre tüneti kezelés.

Kezdőképünk illusztráció fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában