Segítségnyújtás

2020.09.24. 17:30

Heves megye 14 településén szolgálják főállásban a közösséget a falugondnokok

Megyénkben tizennégy településen alkalmaznak falugondnokot főállásban, teljes munkaidőben, közalkalmazotti jogviszonyban. Önerőből biztosítani a bérüket és munkafeltételeiket nehéz, ezért a kormány segít ebben.

Szabó István

Répa József falugondnok ebédet hord a rászorulóknak Pálosvörösmarton

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

Sokáig csak a hatszáz lakosnál kisebb településeken lehetett állami támogatást igényelni a falugondnok alkalmazására, pedig feladataik széles körűek. Közreműködnek többek közt az étkeztetésben, a házi segítségnyújtásban, a családsegítésben, az egészségügyi ellátáshoz jutás biztosításában. Szerepet kapnak a gyermek- és személyszállításban és a közmunka programokban is.

– Zsákfalu vagyunk, idősödő lakossággal. Nálunk tíz éve dolgozik falugondnok. A mozgássérülteknek való, rámpával ellátott kisbuszunkkal naponta kétszer indul Pétervásárára, hogy a helyieket orvoshoz, szűrővizsgálatokra vigye, illetve a gyógyszerkiváltásban és kisebb bevásárlásokban segítsen. A régi falubuszunk is megvan még, így e kettővel a gyermekek iskolába szállítása is megoldható. Pontosan megkapjuk a támogatást a munkabérre és az üzemanyagra is – mondta Vincze Ferenc, Váraszó polgármestere.

Répa József falugondnok ebédet hord a rászorulóknak Pálosvörösmarton
Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

– Négy éve számíthatunk a falugondnokunkra. A szociális étkeztetésben van szerepe, a pétervásárai népkonyháról szállít ebédet a rászorulóknak. Az időseket ügyes-bajos tennivalóik intézésében szállítással, a falu rendben tartását fűkaszálással segíti – közölte Menyhárt Balázs, Kisfüzes polgármestere.

A kormány tavalyi döntése bővítette a támogatásra jogosult települések körét. Ezt kihasználta Nagyút. – Első körben autóra pályáztunk, és a nyáron kaptuk meg az új, kilencszemélyes kisbuszt. Felvettünk egy falugondnokot, aki jelenleg a kötelező tanfolyamot végzi. Rászorultsági alapon lehet igénybe venni a falubuszunkat, csak annyi a kérésünk, hogy két nappal előbb jelezze mindenki, hogy szüksége van rá. Idősödő lakosú kistelepüléseken nélkülözhetetlen ez a feladatkör – magyarázta Tóth Géza nagyúti polgármester.

Pálosvörösmarton is új falubusszal szállítja az ételt a falugondnok Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

– Új kisbuszt kaptunk, mely a régi, 13 éves járművet váltotta le. Az egészségügyi és szociális ügyeiket intézőket is segíti, és az autóban rögzíthető a kerekesszék is – tájékoztatott Bodócs Attila, Pálosvörösmart polgármestere.

– Nálunk volt ugyan falugondnok, de nem vállalta tovább. Hogy valaki az emberekkel is bánni tudjon, az rátermettség kérdése. Az állás megüresedése óta nem tervezzük a betöltését, az alpolgármesterünk vállalta társadalmi munkában e feladatot. Az ételkihordást az idősek napközi otthonának dolgozói végzik – nyilatkozta lapunknak Morvai János, Kál polgármestere.

Akadnak más megoldások is. Gyöngyöstarjánban például vállalkozó szállítja ki az ételt, a két közmunkást pedig az önkormányzat karbantartócsapata irányítja, tudtuk meg Kiss Viktor polgármestertől. Gyöngyöshalászon a falugazda és a karbantartók látják el a hagyományos falugondnoki teendőket – tájékoztatott Pásztor János polgármester.

Képzett szakemberek, bővülő körben

Egyre több település pályázhat: a kormány idén 800-ra emelte, 2022-től pedig ezerre növeli azt a lélekszámhatárt, amelyig állami támogatást igényelhet egy-egy település. Ez ötszáz új falugondnoknak jelent majd munkát. Az évente igényelhető, maximális 3,1 millió forintos állami forrást 1,1 millió forinttal megemelték, azaz 4,2 millió forintot vehetnek igénybe az önkormányzatok. A Magyar falu programban 4,5 milliárd forint áll rendelkezésre a falubuszok beszerzésére, önkormányzatonként 15 millió forint értékben. A falugondnokoknak százhúsz órás bentlakásos tanfolyamot kell elvégezniük. A kurzusra a falugondnoki szolgálat fenntartója jelenti be az e munkakörben alkalmazott személyt. Személyi változások esetén az új dolgozónak is ugyanebben a képzésben kell részesülnie.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában