zöld

2020.10.28. 14:04

Egyre zöldebbé válik Heves megye: beindultak a fásítási programok

Az Agrárminisztérium Országfásítási programjának köszönhetően Magyarország fával borított területe jelentősen növekedett az elmúlt években.

Heol

Az Agrárminisztérium Országfásítási programjának köszönhetően Magyarország fával borított területe jelentősen növekedett az elmúlt években. A külterületek mellett a belterületek zöldítését is támogatja a kormány, a Településfásítási alprogram elindításával, mely keretében a 10 ezer fő alatti települések igényelhettek legfeljebb 30 db sorfát (melyekhez jár faegyedenként 3 db támasztókaró, takarómulcs, védőrács) a közterületek szépítésére. Több Heves és Nógrád megyei település sikeresen részt vett az igénylésben, melyek közül 5 községben már ősszel megtörténik a faültetés – tájékoztatta portálunkat Vigh Ilona, az Egererdő Zrt. kommunikációs és közjóléti vezetője.

Mint azt írta, elsőként Mátraballán ültették el a KEFAG Zrt. által biztosított sorfákat, az önkormányzat által kiválasztott közterületekre és az oktatási intézmények udvarára. Örömteli volt látni, hogy a faültetés igazi közösséget épít, hiszen az iskola tanulói és a falu lakosságából is többen részt vettek a faluszépítő programban.

Hangsúlyozta, hogy a fák elültetésében szakmai segítséget nyújtott az EGERERDŐ Zrt. vezérigazgató-helyettese, ifj. Ősz Gusztáv, aki egyben az Országos Erdészeti Egyesületet, mint programkoordináló szervezet Egri Helyi Csoportját is képviselte. Vezérigazgató-helyettes úr a fák helyének kijelölése és az ültetés folyamatának segítése mellett a jövőre vonatkozó gondozási tanácsokkal is ellátta a fát ültető önkormányzat vezetőit, kollégáit.

Kiemelte, hogy a szeptember végi mátraballai településfásítási program óta már Tarnaszentmiklóson és Zabarban is új sorfák díszítik a települést, melyek hozzájárulnak az élhetőbb települések kialakulásához és a klímaváltozás hatásainak enyhítéséhez. További két településen, Cereden és Szilaspogonyban lesz még idén fásítás, melyet a tavaszi faültetési szezon követ. A faültetés nem csak a község tereinek díszítésében és a közösség építésében lényeges, hanem új életteret is teremt az állatoknak, sőt a fák mellé minden önkormányzat kapott egy odút is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában