Felújítás

2020.11.25. 20:00

Az elmúlt évben harminchét kilométeren újítottak föl közutakat Hevesben

A közútkezelő 2020-ban négymilliárd forintért újíthatott föl fő- és mellékutakat Heves megyében.

Tóth Balázs

Lassan véget érnek az idei útépítések, -felújítások a megyében. Elkészült az M25-ös déli szakasza, több kilométeren tették rendbe az M3-as autópálya burkolatát. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint ezen kívül, a Magyar Falu Program keretében, 2018-tól 2020-ig Hevesben tizenegy útszakasz újult meg 28,1 kilométer hosszon, 2019-ben 7,5, idén pedig 20,6 kilométer készült el. Jövőre hat szakasz rekonstrukciója szerepel a programban közel 13,3 kilométeren.

A közútkezelő közlése szerint tavaly decembertől idén decemberig a Magyar Falu Programban 3,457 milliárd forint értékben újítottak föl kétszámjegyű főutakat, illetve mellékutakat, összesen több mint 28 kilométernyit. A tizenegy érintett út közül a 24-est érintette leghosszabban a beruházás, hiszen két részletben összesen 8,2 kilométert tettek rendbe, az egyiket tavaly, a másikat mostanában, december 15-ig kell megtörténnie a műszaki átadásnak.

A többi útfelújítás jellemzően két-három kilométeres volt, de a Noszvaj környéki 1,3, míg a nagyúti 3,6 kilométer. Megújították az utat Szihalmon, Egercsehiben, Ecsédnél, Boldognál, Csányban, s jelenleg is folynak a munkák Bükkszék közelében.

Szintén a Magyar Falu Program keretében, saját kivitelezésben a közútkezelő a megyében nagyfelületű burkolatjavítást is végzett 7,3 kilométeren, így 42 ezer 794 négyzetméternyi burkolat újulhatott meg a megyében. A nagyfelületű javítási munkák 300 millió forintba kerültek és hét alsóbb rendű közút nyolc szakaszát érintették. A teljes útfelújítás negyede a rossz állapotú bátori bekötőúton történt, s 7 ezer 600 négyzetméteren – 1,6 kilométeren – tették jobbá a Szihalom és Mezőszemere közötti utat. Öt-hatezer négyzetméteres, 1-1,2 kilométeres rekonstrukciók voltak Abasár és Markaz, Gyöngyös és Karácsond, valamint Tenk és Erdőtelek között. Voltak még javítások Verpeléten, Tarnaszentmárián, illetve Gyöngyöshalász és Atkár között.

Gyopáros Alpár, a Magyar Falu Programot koordináló Modern Települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta, a program egyik pillére a településeket összekötő három-, négy- és ötszámjegyű utak építése és megújítása, amelyek a vidéken élők munkába járását, biztonságosabb közlekedését szolgálják. Első körben két év alatt országszerte kilencszáz kilométernyi út került be a programba, s 122 milliárd forintot fordítottak rá. További négyszáz kilométeren végeznek nagyfelületű útfelújításokat. Megyénk mindkét szempontból a program egyik nyertese.

A közútkezelő szerint ezeken túl Hevesben jelenleg két további helyszínen dolgoznak hazai forrásból, várhatóan idei befejezéssel: az Eger-Ipari park összekötő úton 670 méteres szakaszon az egri körforgalomtól a jelzőlámpás csomópontig, illetve a 3-as és a 33-as utak csomópontjában, Füzesabony térségében.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában