tüzelés

2020.12.18. 17:30

Csúnyán megjárhatják azok, akik túl olcsó tűzifát vásárolnak

Hazánkban a fa a legelterjedtebb szilárd tüzelőanyag. Az értékesítésével számos formában visszaélhetnek a csalók. Anyagilag is rosszul járhat az óvatlan vevő.

Szabó István

Csak megbízható helyről érdemes beszerezni a tüzelőt Illusztráció: MW

Fotó: KISS ANNAMARIE

Azt mondják, hogy a fa a szegények tüzelője, pedig ma már szép summát kérnek érte. Talán ezért olyan csábítóak azok az apróhirdetések, villanyoszlopra ragasztott plakátok, amelyek a piaci árnál jóval olcsóbban kínálnak kiválónak mondott portékát.

Általában csak egy telefonszám van rajtuk, a szállítás vállalásával. A vége gyakran az, hogy a jármű platóján még tíz mázsa a tüzelő, az udvarra leborítva már csak a fele. Kovács Károly, a poroszlói Kovács Tüzép Kft. tulajdonosa elmondta, hogy ilyenkor a csalók megemelik a plató alját, hogy az áru többnek látsszék. A vevő a teherautó súlyának egy részét fizeti ki, s a tüzelőnek hiányzik egy része. A megfélemlítést is gyakran alkalmazzák egyedülálló, idős embereknél, meséli a tüzépes.

– A hevesi telepünk közelében addig jártak az utcai árusok egy néni nyakára, amíg félelmében megvett húsz mázsának mondott árut. Amikor utána tőlünk vásárolt tíz mázsát, a mennyiség láttán döbbent rá, hogy azoktól is ennyit kapott, de duplán fizetett érte – emlékezik vissza Kovács Károly.

Hasonló átverés áldozata lett az a dél-hevesi férfi, aki neve elhallgatását kérte. Az interneten rendelt hat köbméter hasított fát. Tudta, hogy nem árt résen lenni, de a kiszállított tüzelő szépen sarkosra volt pakolva a kocsi platóján. A fuvaros lemérte a szélességét, hosszúságát, magasságát, és kiszámolta a térfogatot a telefonján, majd meg is mutatta. Hat köbméter volt látható a monitoron. Az áldozat megkönnyebbült, fizetett és örült. Amikor a teherautó elporzott, szemügyre vette a rakást, mert kicsinek tűnt. A telefonján összeszorozta a mért adatokat. A végeredmény csak négy köbméter lett.

Végül rájött a cselre. A kocsin a fa magassága nyolcvan centiméter volt. Csakhogy az eladó nem összeszorozta, hanem elosztotta a számológépén a szélesség és a hosszúság szorzatát. Trükkösen számolt, hogy hat köbméter jöjjön ki. Reklamálni hiába próbált a vevő, a hívott számon már senkit nem ért el.

Csak megbízható helyről érdemes beszerezni a tüzelőt Illusztráció: MW

Az átejtések módja a fa keménységét, nedvességtartalmát, a térfogatának számítási módjait tekintve végtelen.

– Az eladásra kínált tűzifa ráadásul lopott is lehet. Aki megveszi, maga is orgazdaságba keveredik – magyarázza Kovács Károly. – Szerencsére, a szén esetében már nagyobb biztonságban van a vásárló. Visontán és Bükkábrányban is csak hivatalos kereskedőket szolgálnak ki. A szenet külföldről sem lehet feketén beszerezni, elektronikus ellenőrző rendszer figyeli a fuvarozókat. A legjobb védelem a csalók ellen, ha hivatalos, leellenőrizhető kereskedőtől vásárol mindenki. A telephelyen megtekinthető a kínálat, majd a pontos mérés és kiszállítás után számlát kap a vevő. Az esetleges panaszával a fogyasztóvédelemhez fordulhat, amely a kereskedőt meg is büntetheti – részletezi Kovács Károly.

Érthető, hogy olcsón, a piaci ár alatt akarunk tüzelőt venni. A kérdés az, megéri-e kockázatot vállalni.

Tüzelő az online piacon

Tűzifavásárlást segítő online piacteret nyitott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az oldalon elérhető felület segítségével a vásárlók könnyen, átlátható módon informálódhatnak a lakóhelyük közelében elérhető kínálatról.

Az Agrárminisztérium támogatásával létrejött weboldalra ügyfélkapus azonosítás után, csak a faanyag-terméklánc­felügyeleti nyilvántartásban szereplő erdőgazdálkodók, vállalkozások tudnak hirdetést feltölteni. Így zárják ki az illegális fakitermelésből élő csalókat.

A vásárlók a felületen megtalálják a lakóhelyükhöz legközelebb eső kereskedőket, ezáltal is minimalizálva a szállítási költségeket. A rendszer másik fontos, egyedülálló előnye, hogy lehetővé teszi a különböző feldolgozási formában és kiszerelésben értékesített tűzifa termékek árainak összehasonlítását.

Csak megbízható helyről érdemes beszerezni a tüzelőt Illusztráció: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában