Évértékelő

2021.01.15. 07:00

A Heves megyei közgyűlés elnöke szerint fontos a turizmus, a közlekedésfejlesztés

Dr. Juhász Attila Simon, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke évértékelőt tartott a megyeházán pénteken, s vázolta a következő évek fejlesztési prioritásait is.

Molnár Helga

Sajtótájékoztató a megyeházán. Dr. Juhász Attila Simon számos fontos kérdésről és szép eredményről beszélt

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Nemes Róbert

– A pandémia mindenki életére rányomta a bélyegét, nem volt ez másképpen nálunk sem – jelentette ki az elnök. – Ám büszkén mondhatom, sok szép eredményt értünk el Heves megyében.

Dr. Juhász Attila Simon elmondta, tavaly zárult az európai uniós fejlesztési ciklus. A Magyar falu program, s a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) is sikerrel, megannyi beruházással zajlik a településeken. Szűkebb hazánkba a múlt évben – a falusi családi otthonteremtési kedvezmény programmal, az állami úthálózat-fejlesztéssel együtt – csak a TOP-on keresztül több mint hatmilliárd forint került az önkormányzatokhoz. A 2014–2020-as programozási időszakban a TOP-ból több mint 60 milliárd forint érkezett megyénkbe.

Kifejtette, hogy 2021-ben indul a TOP 2, s már megjelentek az első kiírások is. Beszélt a járványhelyzetben meghozott döntésekről is.

Sajtótájékoztató a megyeházán. Dr. Juhász Attila Simon számos fontos kérdésről és szép eredményről beszélt Fotó: Nemes Róbert / Heves Megyei Hírlap

– Elindítottuk a felület- és kézfertőtlenítők koordinált beszerzését, több mint ötvenezer liter ilyen anyag érkezett. Segítséget nyújtottunk az önkormányzatoknak abban is, hogy az új jogrendszerben szakszerű döntések születhessenek – emelte ki.

Ezek után beszélt az elkövetkező időszak terveiről is, kiemelve a turizmus fejlesztését.

– Ki kell használnunk azt a lehetőséget, hogy megyénk páratlan természeti értékekkel, csodálatos épített és természeti környezettel rendelkezik – hangsúlyozta. – Eger önmagában is turisztikai attrakció, a gyógyvizeink messze földön híresek és fontos idegenforgalmi célpontok. A megyei turizmus szempontjából olyan jelentős döntések születtek, amelyek nagyban segítik céljaink elérését a közeljövőben. Kormányzati döntés van a turisztikai térségek kijelöléséről, melynek nyomán komoly fejlesztési források érkezhetnek hozzánk. Ez azért is igen fontos, mert a járvány eredményeként a belföldi turizmus jelentősége felerősödött.

Hozzátette, a Mátra–Bükk és a Tisza-tó turisztikai térségekben még igen nagy feladatok vannak. Ebben a munkában, a 2020–2030 közötti gazdaságfejlesztési zónában történő tervezés, valamint az előttünk álló 2021–2027-es uniós tervezési időszakban várható fejlesztési lehetőségek meghatározóak lesznek.

Döntő lesz számos út megújítása

A Heves Megyei Közgyűlés elnöke több témát említett, ilyen volt az aktuális közlekedésfejlesztési koncepció. Ez 2020-ig két jelentősebb projektet tartalmazott: az M25-ös gyorsforgalmi út megépítését – mely elkészült, illetve az M3-as autópálya Hatvani Ipari Parkkal való kapcsolatának javítását. Előkészítés alatt áll a 23-as főút felújítása, s a Gyöngyöst és Egert elkerülő utak létesítése, illetve az alsóbbrendű úthálózat szükség szerinti karbantartása. A kerékpárhálózat megújításáról is szólt. Ennek dinamikus fejlődése révén létrejöhet a kapcsolat a Miskolc–Hatvan tengelyen, Egeren át elérhetővé válhat kerékpárúton Szilvásvárad és a Tisza-tó is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában